Založ si blog

Lungomare, Zlaté piesky a psi

 

 

Lungomare, Zlaté piesky a psi

 

 

Lungomare je 12 km dlhá prechádzková trasa pozdĺž Jadranského mora na chorvátskej Istrii. Je priam stvorená pre turistov, ale v plnej miere ju využívajú aj domáci obyvatelia. Lungomare je miesto kde rakúski či nemeckí seniori zvládajú trasu pomocou typických paličiek pre „nordic walking“. Študenti či športovo orientovaní ľudia využívajú široký, aj v noci osvetlený, priestor na jogging. V tomto príjemnom zelenom prostredí zo strany pevniny a „plavim“ modrým Jadranom z druhej strany si užívajú prechádzku aj chodci v spoločnosti  ich najlepších priateľov, psov. Starší ľudia vedú na vodítku hravých psíkov, mladšie ročníky sa hrdia so svojimi psami rôznych druhov a rás, ktoré zákon povoľuje. Diskriminovať týchto ľudí a ich psov by asi nebolo dobre. Opatija, ktorú poznáme ako centrum thelassoterapie, je dokonca každoročne centrom veľkej výstavy psov. Popularita psov naberá na intenzite. A tak na trase Lungomare pribudli stojany s vreckami, ktoré poznáme aj u nás a  špeciálne odpadkové nádoby s výrazným označením.

Pozdĺž vychádzkovej trasy Lungomare sú pláže. Jedna v Ičiči aj s označením Blue flag. Pri vchode na túto pláž je výrazná tabuľa s upozornením, že pre psov je vstup zakázaný a v prípade porušenia, majiteľovi psa hrozí pokuta 1000 kuna, cca 130 EUR. Takéto tabuľky sú aj pri vstupných bránkach na ďalšie menšie pláže. V romantických zálivoch však nájdeme aj malé kamenisté pláže, označené a vyhradené pre psov.

Pýtala som sa domácich, či toto súžitie turistov a psov funguje. Povedali mi, že áno. Teraz mimo sezóny nemám ten pocit. Extramenty sú na chodníku a psíčkari si cvičia svojich miláčikov kdekade. V lete sa možno mení správanie ľudí, alebo represívne kontroly robia svoje.

Prečo to píšem? Minulý rok som sa kúpala na bratislavských Zlatých pieskoch. Príjemný letný podvečer si krátili viacerí majitelia psov kúpaním aj hrami s paličkou či loptičkou. Kto sa kúpal? Pán aj pes. Niekomu sa to páčilo, iným to vadilo. Vždy sa dá nájsť kompromis. Čo tak vyhradiť určitý úsek našich rekreačných vodných plôch pre týchto miláčikov? Určite je možné, na základe prúdenia vody, určiť takéto miesta. Nielen na Zlatých pieskoch, ale aj na Sĺňave, Duchonke, Liptovskej Mare či Domaši, kde je rekreácia a oddych stredobodom záujmu.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.