Založ si blog

Luxus aj jednoduchosť majú niečo spoločné

Blíži sa Veľká noc. Som na chorvátskej Istrii a mám možnosť každý deň porovnávať, ako sa pripravujú na začiatok sezóny dve úplne rozdielne zariadenia. Jedno luxusné a druhé „ľudové“.

Marína je miesto, kam prichádza klientela s relatívne plnými vreckami peňazí. Chorvátski manažéri sú radi, že poplatky v talianskych marínach sa výrazne zvýšili. Túto výhodu chcú využiť. Snažia sa získať ďalších nových zákazníkov, ktorí možno využijú výrazne nižšie poplatky za kotvenie a kompletný servis práve tu. Jachty, ktoré v tunajšej maríne zimovali, je treba pripraviť na príchod svojich majiteľov z Austrálie, Rakúska, Slovinska ale aj z Česka či Slovenska. Všetky sa musia lesknúť ako nové a všetko musí byť pripravené tip-top. Celý areál maríny má svoj systém, každý zamestnanec si robí svoju prácu v pravidelnom rytme. Špecialisti kontrolujú navigačné systémy i satelitné prístroje, technici spúšťajú do vody ďalšie – práve dovezené jachty, záhradník strihá a upravuje všetku zeleň, údržbár pobehuje s vysávačom s cieľom povysávať betónové chodníky a móla v celom areáli. Zvuky z tohto zariadenia znejú ako píla v našom lese, ale podstatný je výsledok, čistota. Reštaurácia aj kaviareň sú pripravené, obchodíky tiež. Začala fungovať aj škola jachtingu.

Dvesto-tristo metrov ďalej sa pripravuje na otvorenie sezóny malá reštaurácia. Tiež v prístave, ale v malom jednoduchom, kde sú lanom upevnené malé rybárske „bárky“. Staršie ešte poctivo drevené, novšie už modernejšie z plastu. Reštaurácia v priestore chodníka s betónovým prístreškom. Žiadna akciová spoločnosť, žiadna medzinárodná spoločnosť. Dedo, syn s manželkou a kamaráti. Každý dáva to prípravy svoju energiu a asi aj lásku. Dedo začal prvý, natiahol siete pod prístrešok a do každého očka upevňoval jednu mušličku. Niekoľko dní na rebríku, s rukami vztýčenými nad hlavou. Niekoľko týždňov prípravy, kedy každú mušľu lakoval. V podstate hrozný gýč, ale obdivujem ho. Kontrola elektriny, zapojenie potrebného zariadenia do kuchyne, príprava stolov a stoličiek, dizajn a grafická príprava lákavého jedálneho lístka, ktorý bude zavesený na stene, to je už práca mladých.

Nehľadiac na podstatné rozdiely maríny či malej reštaurácie, všetkým ide o jedno. Mať prácu, poskytnúť kvalitnú službu v rámci svojej úrovne a možností. Mať aspoň malú perspektívu, že vytvorený zisk im bude stačiť aj na prežitie počas nasledujúcej zimy a možno aj na rozvoj……

 

Je strieľanie v pražskom divadle len zábava?

18.11.2017

Praha turistická Po dlhom čase som pobudla v Prahe niekoľko dní. Ešte stále príjemné slnečné počasie priam lákalo na prechádzky. Všetky reštaurácie a kaviarničky sú stále pripravené viac »

Senior v čase dušičkovom

01.11.2017

Poviem úprimne, nepamätám si, kedy bolo prvého novembra tak pekne. Nemala som pocit smútku a stiesnenosti ako inokedy, keď je sychravo a návšteva cintorína zosmutní každého. Dnes sa ľudia viac »

Hotelové akadémie sú dobré alebo nie?

07.10.2017

Kritika hotelových akadémií Konferencie sú všakovaké. Múdre vedecké, inokedy ide o príjemné stretnutie a výmenu názorov odborníkov. Niekedy sú aj nudné. Tento krát na konferencii BSK o viac »

Salzburg, advent, vianočné trhy,

Čertov v Piešťanoch má zastaviť primátor Tamajka

14.12.2017 18:02

Nepredpokladali sme, že nevinné detinské divadielko môže vyvolať takú vlnu emócií, uviedli organizátori prvého ročníka Pochodu čertov.

Miloš Klátik

Podporí evanjelická cirkev Istanbulský dohovor?

14.12.2017 17:59

Istanbulský dohovor, ktorého hlavným cieľom je ochrana žien pred násilím, sa dočkal zatiaľ jedinej oficiálnej podpory z náboženských radov.

Šajgal

Odvolali zatykač na Igora Šajgala

14.12.2017 17:39

Spis v kauze Polomka sa vrátil na Okresný súd v Banskej Bystrici a sudca zrušil zatykač na Igora Šajgala.

dom, Nazaret

Nazaret pre Trumpovo uznanie Jeruzalema ruší vianočné oslavy

14.12.2017 17:21

"Rozhodnutie (Donalda Trumpa) nás pripravilo o radosť zo sviatkov, preto oslavy tento rok zrušíme," povedal starosta Nazaretu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 144894x
Priemerná čítanosť článkov: 1685x

Autor blogu

Kategórie