Založ si blog

Luxus aj jednoduchosť majú niečo spoločné

Blíži sa Veľká noc. Som na chorvátskej Istrii a mám možnosť každý deň porovnávať, ako sa pripravujú na začiatok sezóny dve úplne rozdielne zariadenia. Jedno luxusné a druhé „ľudové“.

Marína je miesto, kam prichádza klientela s relatívne plnými vreckami peňazí. Chorvátski manažéri sú radi, že poplatky v talianskych marínach sa výrazne zvýšili. Túto výhodu chcú využiť. Snažia sa získať ďalších nových zákazníkov, ktorí možno využijú výrazne nižšie poplatky za kotvenie a kompletný servis práve tu. Jachty, ktoré v tunajšej maríne zimovali, je treba pripraviť na príchod svojich majiteľov z Austrálie, Rakúska, Slovinska ale aj z Česka či Slovenska. Všetky sa musia lesknúť ako nové a všetko musí byť pripravené tip-top. Celý areál maríny má svoj systém, každý zamestnanec si robí svoju prácu v pravidelnom rytme. Špecialisti kontrolujú navigačné systémy i satelitné prístroje, technici spúšťajú do vody ďalšie – práve dovezené jachty, záhradník strihá a upravuje všetku zeleň, údržbár pobehuje s vysávačom s cieľom povysávať betónové chodníky a móla v celom areáli. Zvuky z tohto zariadenia znejú ako píla v našom lese, ale podstatný je výsledok, čistota. Reštaurácia aj kaviareň sú pripravené, obchodíky tiež. Začala fungovať aj škola jachtingu.

Dvesto-tristo metrov ďalej sa pripravuje na otvorenie sezóny malá reštaurácia. Tiež v prístave, ale v malom jednoduchom, kde sú lanom upevnené malé rybárske „bárky“. Staršie ešte poctivo drevené, novšie už modernejšie z plastu. Reštaurácia v priestore chodníka s betónovým prístreškom. Žiadna akciová spoločnosť, žiadna medzinárodná spoločnosť. Dedo, syn s manželkou a kamaráti. Každý dáva to prípravy svoju energiu a asi aj lásku. Dedo začal prvý, natiahol siete pod prístrešok a do každého očka upevňoval jednu mušličku. Niekoľko dní na rebríku, s rukami vztýčenými nad hlavou. Niekoľko týždňov prípravy, kedy každú mušľu lakoval. V podstate hrozný gýč, ale obdivujem ho. Kontrola elektriny, zapojenie potrebného zariadenia do kuchyne, príprava stolov a stoličiek, dizajn a grafická príprava lákavého jedálneho lístka, ktorý bude zavesený na stene, to je už práca mladých.

Nehľadiac na podstatné rozdiely maríny či malej reštaurácie, všetkým ide o jedno. Mať prácu, poskytnúť kvalitnú službu v rámci svojej úrovne a možností. Mať aspoň malú perspektívu, že vytvorený zisk im bude stačiť aj na prežitie počas nasledujúcej zimy a možno aj na rozvoj……

 

Šanghaj v Bratislave

03.06.2018

Spolupráca Šanghaja a Bratislavského kraja Tento rok sa spomína spolupráca Šanghaja a Bratislavského samosprávneho kraja vo svojej 15 ročnej histórii, častejšie. Minulý týždeň prišiel viac »

Slovenská hymna v prevedení Gruzíncov

27.05.2018

Na koncert gruzínskych umelcov – folkového speváckeho súboru RUSTAVI som išla aj zo zvedavosti. Tí čo poznajú túto zakaukazskú krajinu a ich umenie mi hovorili, že stojí za to vypočuť si. viac »

V Komárne turistov nechcú?

26.05.2018

Teplo, slniečko a voľný víkend. To je príležitosť na cestovanie aj po slovenských lokalitách. Minulý týždeň prebiehala noc múzeí. Často sme sa stretávali s plagátikom, ktorý upozorňoval viac »

trnka

Za vyhrážkami vidí šéf košického kraja Trnka mafiu v školstve

25.06.2018 15:24

Rastislav Trnka podá trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu vydierania.

polícia, Sebastiano Vadala, súd

Krajský súd potvrdil prepustenie Sebastiana Vadalu z väzby

25.06.2018 14:37, aktualizované: 15:09

Krajský súd v Košiciach potvrdil rozhodnutie Okresného súdu v Trebišove o prepustení Sebastiana Vadalu z väzby na kauciu.

robotník, práca

Kde hľadať ľudí na prácu? Ministri pripravia dokument

25.06.2018 14:29

Ministri by mali prijať dokument, ktorý by stanovil, ako pomôcť firmám s nedostatkom pracovníkov, aby nemuseli odchádzať zo Slovenska.

doping, súd, kladivko

Bývalý šéf vojenských tajných si vypočul rozsudok, Mikulca oslobodili spod obžaloby

25.06.2018 14:23

Okresný súd Bratislava III dnes oslobodil spod obžaloby bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby Romana Mikulca.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 101
Celková čítanosť: 213453x
Priemerná čítanosť článkov: 2113x

Autor blogu

Kategórie