Založ si blog

Luxus aj jednoduchosť majú niečo spoločné

Blíži sa Veľká noc. Som na chorvátskej Istrii a mám možnosť každý deň porovnávať, ako sa pripravujú na začiatok sezóny dve úplne rozdielne zariadenia. Jedno luxusné a druhé „ľudové“.

Marína je miesto, kam prichádza klientela s relatívne plnými vreckami peňazí. Chorvátski manažéri sú radi, že poplatky v talianskych marínach sa výrazne zvýšili. Túto výhodu chcú využiť. Snažia sa získať ďalších nových zákazníkov, ktorí možno využijú výrazne nižšie poplatky za kotvenie a kompletný servis práve tu. Jachty, ktoré v tunajšej maríne zimovali, je treba pripraviť na príchod svojich majiteľov z Austrálie, Rakúska, Slovinska ale aj z Česka či Slovenska. Všetky sa musia lesknúť ako nové a všetko musí byť pripravené tip-top. Celý areál maríny má svoj systém, každý zamestnanec si robí svoju prácu v pravidelnom rytme. Špecialisti kontrolujú navigačné systémy i satelitné prístroje, technici spúšťajú do vody ďalšie – práve dovezené jachty, záhradník strihá a upravuje všetku zeleň, údržbár pobehuje s vysávačom s cieľom povysávať betónové chodníky a móla v celom areáli. Zvuky z tohto zariadenia znejú ako píla v našom lese, ale podstatný je výsledok, čistota. Reštaurácia aj kaviareň sú pripravené, obchodíky tiež. Začala fungovať aj škola jachtingu.

Dvesto-tristo metrov ďalej sa pripravuje na otvorenie sezóny malá reštaurácia. Tiež v prístave, ale v malom jednoduchom, kde sú lanom upevnené malé rybárske „bárky“. Staršie ešte poctivo drevené, novšie už modernejšie z plastu. Reštaurácia v priestore chodníka s betónovým prístreškom. Žiadna akciová spoločnosť, žiadna medzinárodná spoločnosť. Dedo, syn s manželkou a kamaráti. Každý dáva to prípravy svoju energiu a asi aj lásku. Dedo začal prvý, natiahol siete pod prístrešok a do každého očka upevňoval jednu mušličku. Niekoľko dní na rebríku, s rukami vztýčenými nad hlavou. Niekoľko týždňov prípravy, kedy každú mušľu lakoval. V podstate hrozný gýč, ale obdivujem ho. Kontrola elektriny, zapojenie potrebného zariadenia do kuchyne, príprava stolov a stoličiek, dizajn a grafická príprava lákavého jedálneho lístka, ktorý bude zavesený na stene, to je už práca mladých.

Nehľadiac na podstatné rozdiely maríny či malej reštaurácie, všetkým ide o jedno. Mať prácu, poskytnúť kvalitnú službu v rámci svojej úrovne a možností. Mať aspoň malú perspektívu, že vytvorený zisk im bude stačiť aj na prežitie počas nasledujúcej zimy a možno aj na rozvoj……

 

Poloniny – mystické, unikátne a problematické

18.11.2018

Známe klasické údaje: Poloniny predstavujú národný park v 3. Stupni ochrany prírody a krajiny, ktorý možno navštíviť na severovýchode Slovenska, v blízkosti slovensko-poľskej a slovensko-ukrajinskej viac »

Dobrovoľníci na Iztuzu majú svoj príklad od kapitánky June

09.09.2018

Na 7 km dlhej piesočnatej pláži Iztuzu mali dobrovoľní ochranári korytnačiek „sviatok“. Do mora vypustili dve korytnačky Caretta, caretta, o ktoré sa niekoľko mesiacov starali. Ešte väčší viac »

Cestovný ruch a umelé oplodnenie v Česku

08.09.2018

Cestovný ruch a umelé oplodnenie Podľa dnešného vydania elektronického média Tourism Review News https://www.tourism-review.com/fertility-tourism-czech-republic-top-destination-news10711 je „Fertility viac »

Andrej Babiš

Európska komisia nemieni dotovať firmy okolo Agrofertu

12.12.2018 22:49

Peniaze sa nebudú vyplácať, kým nebude objasnená situácia okolo možného konfliktu záujmov premiéra Babiša.

Tupolev Tu-160

Ruské strategické bombardéry lietali na Karibikom

12.12.2018 22:23

Bombardéry, ktoré v minulých dňoch prileteli do Venezuely, vykonali desaťhodinový let nad Karibským morom.

obrnené vozidlo

Maďarsko na ochranu trhov nasadilo obrnené vozidlá

12.12.2018 21:32

Spravodajský server Index.hu pôvodne pohyb vojenských vozidiel spájal s podvečerným protestom v uliciach Budapešti.

Mateusz Morawiecki.

Poľský premiér Morawiecki ustál hlasovanie o dôvere v parlamente

12.12.2018 20:03

Dolná komora parlamentu podržala Morawieckeho vo funkcii pomerom hlasov 231 k 181.