Založ si blog

Azorské ostrovy

Surfovanie v Atlantiku – Açores 1

Dva týždne dozadu som pobudla na ostrovoch v strede Atlantiku. Presnejšie povedané  len na tom najväčšom ostrove São Miguel, ktorý je  najvýznamnejšou destináciou Azorských ostrovov hlavne  pre   Angličanov, Nemcov, Rakúšanov a škandinávskych návštevníkov.    Letisko je dôležité počas  celého roka, ale hlavne v zime.  V tomto období lodná doprava medzi ostrovmi  nefunguje.  Lodná doprava  koncom spetembra končí a lietadlo je  jediný  spôsob spojenia  pre obyvateľov ostrovov a samozrejme aj pre turistov.

Klíma je príjemná a umožňuje predĺženie sezóny čo najdlhšie. V lete prichádzajú typickí letní návštevníci, ktorí si chcú užiť pozorovanie žralokov alebo delfínov, pojazdia alebo pešo pochodia po ostrove a navštívia všetky atraktivity. V zimnom období prichádzajú surfisti, ktorí sa  vďaka rozbúrenému moru  snažia  splynúť s vlnami.  Starší surfisti s klasickým windsurfom, mladí s čím menšou surfovou doskou alebo najatraktívnejší  kitesurfisti s padáčikom na spôsob šarkana.  Pozorovať  všetky druhy surfovania je nemé krásne divadlo až do zotmenia.

Pri pohľade na oblohu mám pocit, že som na slnečnom ostrove s čiernymi mrakmi.   Tieto avizujú, že dážď je častým návštevníkom.  Príroda sa odvďačuje krásnou zeleňou, typickou pre celý ostrov. Ľudia sú na prehánky zvyknutí.    Smejú sa, keď turisti  rýchlo bežia do hotela a premoknú do nitky.   Väčšinou dážď skončí skôr, než stihnú dobehnúť.  Domáci sa prispôsobujú prírode. Jednoducho tých pár minút počkajú niekde pod prístreškom.  Veď každý musí pochopiť, že prší.  Dáždniky väčšinou nikto nemá a ani nemajú záujem ich vo veľmi kupovať. Veď vietor by ich aj tak zničil.   V shopping centre som našla  aj obchody  s ponukou dáždnikov za „púhych“  40 – 60 EUR.  To už bol asi  značkový doplnok.

Slnko svojou intenzitou  prekvapilo aj moje očakávania. Príjemných 25 stupňov po dvojhodinovom pobyte pri mori znamenalo  červenú  opálenú kožu ako rak. Jednoducho Atlantik je predsa len niečo iné ako slnko u nás, alebo pri Stredozemnom mori.

 V čase mojej návštevy bolo všade veľmi veselo.  Všetky strany kortešovali do volieb.  Napriek skutočnosti, že domáci predpokladali výsledky viac menej za  isté, ľudia  rozdávali letáky, vešali plagátiky a transparenty, organizovali   na všetkých námestiach rôzne podujatia. Najhlučnejší boli komunisti.  Ich hudba bola prakticky všade. Podľa mojich kolegov z ostrova   však neznamenajú  hrozbu, vraj im nikto neverí. Tak som si spomenula na Českú republiku….  V každom prípade to bola príležitosť na stretnutie ľudí a vnímala som to ako určitú spoločenskú udalosť. Sympatizanti považovali za potrebné prísť na podujatie svojej strany.  Je pravda, že nezamestnanosť dosahuje cca 13 percent, čo je dosť výrazné zvýšenie v porovnaní s 3 – 4%-tnou nezamestnanosťou v minulosti. Podľa názoru ekonómov toto číslo nie je spojené v plnom rozsahu s krízou, ako sa zvykne odôvodňovať v európskych krajinách.  V čase, keď bolo treba stavať cesty, kanalizáciu a ďalšiu infraštruktúru, tak zamestnanosť  na ostrove stúpala. Peniaze prichádzali  z európskych fondov. V súčasnosti aj keď bude  peňazí menej, jednoducho už nie je potreba  budovať verejne prospešné stavby,  lebo všetko je už na tomto malom území hotové.  Očakávanie prísunu peňazí do budúceho obdobia?  Je to ostrov a politika Európskej únie naďalej prioritne podporuje ostrovné územia.   V každom prípade si  však aj tu  uvedomujú, že treba hľadať nové možnosti pracovných príležitostí.   Rybolov je významný, ale je vratký a konkurencia veľká. Perspektívu vidia v poľnohospodárstve.

 Pokračovanie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.