Založ si blog

Bratislavské pondelky

boli v čase môjho sprievodcovania  menej obľúbené.  Mám  na mysli  pondelky turistické, keď bolo  v Bratislave otvorené len jedno múzeum, pretože bol pondelok.  Ďalšie aktivity  neboli v móde,  klasické sprevádzanie  bolo prepojené s návštevou galérií  a múzeí.  V iných krajinách, v tom čase, už vytvárali systém dní (napríklad v Grécku bol stanovený   štvrtok, kedy podporovali návštevnosť bezplatným vstupom).  Bezplatné vstupy sme na Slovensku vyriešili  jednorazovými akciami, ktoré sú prevažne  mimo sezóny  a sú známe pod názvom „Noc  v…..“.  Pondelky však zostali naďalej „hluché“.

Doba sa zmenila,  turista má rád zážitky. Klasika galérií  a múzeí už nestačí . Či sú v pondelok otvorené alebo nie,  je to ich problém. Veď tieto kultúrne inštitúcie musia bojovať o svojho návštevníka.  Skromnú  pondelkovú ponuku pre milovníkov umenia  nahradili ďalšie atraktivity.

Bratislava ponúka zážitkové pondelky.  Kto  chce zážitok v spojení s históriou a   poznaním,  má možnosť navštíviť Devín  s dopravou v historickom autobuse  s výkladom v rôznych jazykových mutáciách.  Dlhodobo osvedčené,  v podstate už  bežné zážitky prehliadky mesta na Prešporáčiku   tak získavajú nový rozmer. Tvorí ho    nielen trasa na Devín ale aj  ďalší   historický  autobus.    Naďalej zostáva ponuka lodnej dopravy, ktorá však  doslova ponúka len dlhotrvajúcu plavbu, bez animácie,   bez pridanej hodnoty.   Ľudové umenie možno vlastnoručne vyskúšať  alebo aj naučiť sa počas workshopov, ktoré organizuje ÚĽUV s  komunikáciou  v troch cudzích jazykoch.  Športovo ladení turisti môžu  využiť ponuku divokej vody  v Čuňove alebo  cyklojazdu po trase Železnej opony.   Jazda po celej trase  je zabezpečená  komentárom vo viacerých jazykoch. Zážitkom je aj zastávka na prehliadku bunkra z tridsiatych rokov.  Bike point  pod mostom  UFO aj ďalšie požičovne bicyklov  vytvárajú podmienky pre tých, ktorí  svoj bicykel nechali doma.

Myslím, že do života sa dostáva to, čo turista očakáva a čo ho poteší.  Možno si poviete, nič zvláštneho.   Zážitky tohto typu ponúkajú aj inde.   Ja som rada, že ich máme aj Bratislave a že ich ponúkajú  práve v pondelok.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.