Založ si blog

ITB BERLIN – utečenci a cestovný ruch

ITB BERLIN je najväčší veľtrh cestovného ruchu v Európe. Aj tento rok  potvrdil , že ide o prehliadku cestovného ruchu všetkých kontinentov na ploche,  ktorá je cca  25x väčšia ako slovenské najväčšie výstavné areály. Benefitom  pre návštevníka sú  debaty, odborné prednášky a workshopy.  Prednášky využívajú   najväčšie  globálne, či medzinárodné  firmy,  ale i národní, či lokálni producenti hlavne na svoju prezentáciu.

Zaujímavé boli   diskusie odborníkov.  Dnes priblížim debatu, ktorá sa sústredila  na aktuálne problémy spojené s pohybom utečencov.   Počas všetkých štyroch dní veľtrhu bolo možné sledovať, ako   odborníci  vyjadrovali  svoje názory a odpovede, čo  znamenajú utečenci pre  cestovný ruch.

Generálny tajomník Svetovej organizácie cestovného ruchu UN WTO Taleb Rifai  zdôraznil potrebu  bezpečnosti  a potvrdil  jej top-prioritu  aj na úrovni štátnych inštitúcií.    Problém utečencov  a zvýšenie kontroly na hraniciach  v Európe prepojil vyhlásením „Schengen  znamená veľký úspech, ale  je v ohrození.“

Jedna  z debát na danú tému  ukázala rozporuplné názory, ktoré zachádzali až do extrémov.   Potvrdil to aj  Christian Nordhorn z AIEST,  ktorý hovoril o premene  cestovného ruchu pre utečencov ako nového zdroja ekonomických príjmov.  Napriek tomu, že v prednáške prezentoval problémy ostrovov Lesbos a Kos,  v ďalšej rozprave pasoval za imigrantskú destináciu     celé Grécko.  Samozrejme tento názor korigovali ďalší účastníci diskusie.   Debata  však ukázala, že aj odborníci  s dobrým úmyslom  majú na tento problém veľmi  rozdielne názory.

V plnom rozsahu možno súhlasiť s vyjadrením George Drakopoulusa,  CEO tourism generis,  ktorý upozornil na skutočnosť,  že  stále sa hovorí o sprievodných javoch a dôsledkoch, ktoré prináša pohyb migrantov. Zdôraznil však  že  nikto sa nezmienil o príčine súčasnej situácie, ktorú musia  riešiť politici  a nie vojny.

LNrefugees1

Foto. autorka

 

 

 

Zajtra: o zážitkoch

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?