Založ si blog

Vedenie bratislavského Starého mesta očividne nechce turistov

V decembri 2015 som v blogu „Bratislava svetová?“ písala o zvláštnom prístupe  mestskej časti Staré mesto ku  cestovnému ruchu.  Spomínala som VZN, v zmysle ktorého sa výrazne okliešťuje  možnosť prevádzkovať služby CR v starom meste.  Podľa  vyjadrení v predvolebnej kampani komunálnych volieb, všetky tieto opatrenia sa dejú s cieľom zabezpečiť  v starom meste ticho  a pokojný život pre miestnych obyvateľov.

Je marec, doteraz  som sa nedozvedela o žiadnom dokumente, ktorý by sa zaoberal problematikou cestovného ruchu v tejto mestskej časti ani o tom, ako sa bude rozvíjať spolupráca medzi  manažmentom Starého mesta a prevádzkovateľmi služieb, ktoré súvisia s cestovným ruchom.

Prichádzajú však ďalšie rozhodnutia mestskej časti, ktoré  prekvapujú až šokujú.

Najnovšie som videla rozhodnutie, ktoré je odpoveďou na  požiadavku „ drobného podnikateľa“ umiestniť si pred svojou predajňou  stojan s pohľadnicami a brožúrkami turistických sprievodcov.

„Zamietnutie.“

Prečo?  Na uliciach Sedlárska, Rybárska brána, Panská Ventúrska, z dôvodu bezpečnosti užívateľov komunikácie, ochrany životného prostredia a v dôsledku rozporu so zásadami pamiatkovej  ochrany.

Stojany s pohľadnicami sú bežné vo všetkých mestách v Európe.  Poviem úprimne, neviem akým spôsobom sú nebezpečné na pešej zóne. Tiež neviem určiť, akým spôsobom  tieto stojany ničia životné prostredie.  Stojany nevyužívajú žiadnu energiu, nevyžarujú žiadne  zdraviu nebezpečné signály ani žiarenie.  Ak ide o estetický problém, tak staré mesto by malo stanoviť kritériá, ako majú stojany vyzerať. V prípade, že chce staré mesto zarobiť, tak  určite nájde mestskú firmu, ktorá stojany bude vyrábať  a v najhoršom si ich podnikatelia  nútene kúpia. Nehľadiac na skutočnosť, že stojany, ktoré už majú  tiež stáli peniaze a tvorili nákladovú položku v ekonomike tohto obchodíka.

Čo z uvedeného vyplýva?   Nadobúdam presvedčenie, že Staré mesto nemá záujem hľadať spoločné riešenia, ktoré by mohli byť v súlade s predsavzatiami starostu  a na druhej strane,  zachovali  by aj možnosti pre podnikateľov v Starom meste. Príjmy, ktoré  vytvárajú návštevníci Bratislavy,  pracovné miesta ľudí a v konečnom dôsledku aj  zaplatené dane  sú dostatočným argumentom. Je otázka, či takýto argument niekoho zaujíma.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.