Založ si blog

Víkend v Eilate

 

Zaletieť na víkend do teplejších krajín je  pre  viacerých  Slovákov  príjemná  zmena.  Takú príležitosť sme vyskúšali v letovisku Eilat.  To sa nachádza na izraelskom území,   odkiaľ voľným okom možno dovidieť  do Jordánska aj  čiastočne aj do Egypta.

Na viacerých miestach sú tabule s heslami o mieri a mierovej ceste.   Náš pobyt sme prežili v  pokoji, ale je zrejmé, že bezpečnostné opatrenia na každom kroku  sú  stále potrebné.  Veľa otázok a   kontroly sú bežné nielen na letisku,  v dopravných prostriedkoch aj v obchodoch, či pri vstupe do reštaurácie.  Geograficky blízky Egypt je možné navštíviť. Treba však zaplatiť poplatky za výstup a opätovný vstup do Izraela a samozrejme víza do Egypta.   Treba počítať aj s časom, ktorý si vyžadujú  nesmierne precízne kontroly.   Pri ceste do  Jordánska je systém podobný. Je však pravda,  že cez jordánsku hranicu ide o cestovanie obojsmerné.  Turisti  z Eilatu  chcú vidieť  v Jordánsku  svetoznámu  starobylú Petru.  Naopak bohatšia vrstva Jordáncov prichádza na dovolenku do izraelského Eilatu.

Eliat má tri letiská.  Jedno priam v centre mesta. Aj z tohto neduhu sa snažia  hotelieri urobiť atrakciu a tak sa pýtajú, či chcete výhľad  smerom na pristávanie alebo vzlietnutie lietadiel.

 

Kto prichádza do Eilatu

V Eilate podobne ako v Tel Avive je ruština bežný dorozumievací jazyk.  Zodpovedajú tomu aj počty ruskej klientely, ktorá nemá problémy s vysokými cenami.  V pohode zaplatia  sedemsto šekelov (350 USD) za fľašu vína, či  150 šekelov (75 USD) za kvalitnú rybu.  Ich nákupy v predražených značkových obchodoch prinášajú obchodníkom v Eilate dostatočný  zisk.  Samozrejme nielen ruština  je  dorozumievací jazyk.   Francúzština, či angličtina popri domácej hebrejčine zaznieva nielen v reštauráciách a na pláži, ale aj  v taxíkoch, v akváriu či počas fontánovej šou.  Do Eiletu radi chodia na dovolenku  Židia z celého sveta.

Kvalita a cena

Tí čo sa rozhodli len pre pobyt na území Izraela v Eilate zaplatia za hotel nepomerne viac v porovnaní so susednými destináciami.  V konečnom dôsledku však  kvalita služieb tomu aj zodpovedá a  je tiež na vysokej úrovni.  Kvalitné suroviny v reštaurácii,   čistota a starostlivosť o hosťa v celom komplexe hotela, snaha personálu  nájsť vždy určitú možnosť ako uspokojiť hosťa a nepovedať slovo nie, nedá sa. Príjemne pôsobí  ochota personálu komunikovať vo Vašom jazyku.  Recepčná síce uznala, že počas celého predchádzajúceho roka   prišli zo Slovenska do ich hotela len dve osoby, ale bolo vidno, že ju tešilo rozprávať po slovensky.

Eilat – turistické celoročné letovisko

Starostlivosť mesta o turistu je zjavná. WIFI príjem na území celého mesta vrátane pláže.   Verejná doprava za symbolické ceny.  Cyklotrasy prevažne využívajú pohodlnejší elektro-bicyklisti.  Upravené mestské pláže so sieťami proti žralokom,  ukážková palmová   výsadba, umelý trávnik pod slnečníkmi s lehátkami, bezplatné sprchy, bezplatný šampón pri sprche so zabezpečenou kanalizáciou, bezplatná pitná voda na pláži. Táto voda nie je veľmi  chutná, predsa trocha cítiť, že sa jedná o „odslanenú“  morskú vodu.  Komu sa nepozdáva, tak si kúpi  pramenitú vodu vo fľaši, naplnenú v Izraeli ( 9 šekelov) alebo v Jordánsku (7 šekelov).  Ponuka vína a alkoholu je široká.   Výhodnejšie je objednať  si a kultúrne vypiť  tieto nápoje v podniku ako kupovať  fľašu v obchode.    V reštauráciách, ktoré navštevujú hlavne domáci,  sú ceny  výrazne nižšie.  Väčšina jedál lokálnej  gastronómie je často pripravená  kóšer aj vo fast-foodoch.   Ortodoxnych domácich  obyvateľov je v Eilate určite výrazne menej ako v Jeruzaleme, alebo v Tel Avive.  Je však pravda, že aj mladí moderní Židia si radšej pochutia na jedlách tradičnej gastronómie.

 

Emócie

Všetci jedia s chuťou a naberajú si často viac ako  zvládnu skonzumovať. Tento jav nám ozrejmil pán Benjamin.  Podľa jeho  vysvetlenia dostatok a blahobyt jedla súvisí ešte s históriou koncentračných táborov, kde ľudia hladovali.  Preto v Izraeli zašli  do druhého extrému,  aby žiaden Žid nemal pocit hladu alebo nedostatku jedla. Zaujal nás aj príbeh o kolotočoch.  V Eilate ich je veru dostatok.  Miestni ľudia, bez rozdielu veku  – mladí alebo starší – sa radujú z tejto zábavky neskutočne. Kolotoče zaviedli v povojnovom období, v čase, keď ľudia mali v sebe strach a nepoznali úsmev. Práve emócie na kolotoči  dokázali  vyčariť úsmev na tvári. (pokračovanie)

Foto: autorka blogu

Mestská pláž, pohľad na jordánsku Agabu, „mierová tabuľa“, elektro-bicykle, plaz-okmini podvecerviewagabamini go-in-peacemini elektkrobicyklemini

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.