Založ si blog

Autom do Chorvátska

Krásne počasie tohto týždňa prinieslo  aj na Jadrane  spokojný úsmev  domácichCesta do chorvátskeho Šibenika  bola na území Chorvátska príjemná, diaľnica perfektná.

Treba počítať s poplatkom  cca 22 Eur za úsek zo Záhrebu do Šibenika a 7 Eur za úsek od slovinskej hranice do  Záhrebu.  V Slovinsku bude prejazd počas sezóny asi problematickejší. Od Mariboru si užijete diaľnicu len cca 12+22 km. Potom  Vás od Ptuj-a čaká až po chorvátsku hranicu cesta vo výstavbe s obmedzením rýchlosti na 50 km (do novembra).   Nechcem si predstaviť, ako tento  niekoľko km lievik bude tvoriť kolóny počas letnej sezóny…..za 15 Eur poplatok.  V podstate idete po starej ceste, na ktorú však  za hraničným prechodom nie je žiaden ukazovateľ a aj GPS vás  navigujebrodbb  v prvom rade na diaľnicu, kde nálepku musíte mať.  Motorizovaní turisti, ktorí využijú trasu cez Maďarsko na Letenye musia v týchto dňoch tiež vydržať opravy a prestavby. Možno však očakávať, že tieto úpravy budú do leta hotové.

Ale vráťme sa do chorvátskej Dalmácie.  Domáci sú vo fáze posledných príprav na sezónu.

Dokumentujú to majitelia hotelov, apartmánov i reštaurácií. Lode, ktoré počas zimy oddychovali, alebo rybárčili,  očakávajú  turistov na výlety.  V hoteloch sú kontrakty s cestovnými kanceláriami už od jesene  uzatvorené.  Majitelia apartmánov si pochvaľujú záujem o letné mesiace zo strany turistov s veľkým predstihom.  Viacerí konštatovali, že leto už majú  obsadené a tak ponúkajú  predsezónu  už od mája a posezónu v septembri. Všetci z biznisu v cestovnom ruchu    veria, že na Veľkú noc bude pekné počasie.  15. Apríl  pre nich  znamená štart novej sezóny.

Foto: autorka

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.