Založ si blog

Bogota

 

Bogota – prvý dojem

Moja prvá návšteva Kolumbie bola  tak trochu skok do neznáma.   Informácie som mala, ale predsa realita je vždy trochu iná.    Ubytovanie v severnej časti mesta bola dobrá voľba.  Pomerne bezpečne v blízkosti rýchlostnej autobusovej dopravy „transmilénia“.   V hoteli sa mi prihovorila  pani Anamaria. Pochádza z Budapešti a život ju zavial do Bogoty, kde pôsobí  v pozícii manažérky už desiatku rokov.  Bratislavu si pamätala  a zjavne ju  príchod hosťa zo strednej Európy potešil. Jej rady, ako sa  pohybovať po meste a čo navštíviť v rámci našich časových možností boli veľmi osožné.  Skutočne sme sa nimi riadili.

Turista si určite prezrie  Zlaté  múzeum  s historickým  zlatým pokladom z  viacerých krajín Južnej Ameriky. Poprechádza sa v koloniálnej  štvrti  La Candelaria,   dá si kvalitnú večeru,  navštívi  planetárium alebo užije si nočný život diskoték  v štvrti Chapinero.  Kresťansky založený návštevník sa možno    rozhodne  pre  duševnú očistu výstupom  ku kresťanskému  pútnickemu  miestu na hore a sopke  Monserrate.

Lekárska starostlivosť   a cestovný ruch

V Kolumbii je však   zaujímavý  aj  iný cestovný ruch, spojený s lekárskou starostlivosťou.  V severnej časti mesta  ma prekvapil vysoký počet  polikliník. Tie sa  orientujú hlavne na kardioviskulárne a cievne ochorenia.  Zastúpenie majú aj  „okrášľovacie“  kliniky. Podľa vyjadrenia domácich, však  na plastiky treba ísť do  mesta Medelin, kde  vykonávajú operácie vysoko profesionálne.   Neviem to posúdiť, ale je pravda, že na klinike denne  uskutočnia 60 operácií. Profesionalitu  a skúsenosti lekárov podporuje vysoká  frekvencia operácií. Modernizácia odborných postupov  je permanentná,  nákup nových technológií a materiálov nevyhnutný.   Kto využíva služby plastických operácií?  Klientky prichádzajú zo západnej Európy aj  severnej Ameriky.  Domáce  Kolumbijčanky myslia hlavne na svoje prsia,  Angličanky aj na pozadie.   Ceny sú samozrejme rozdielne.  Domáce  krásavice  zaplatia  o  20 %  menej ako zahraničná klientka.

Osem a pol miliónové hlavné mesto Bogota prežíva investičný boom,  budujú  novú cestnú  infraštruktúru. Domy starej Bogoty  ustupujú  novej výstavbe.  V tzv. bezpečnejších častiach sú  domy s bytovkami aj  iné   objekty   často obkolesené plotom, alebo múrom. Nad vstupnou bránou  sú pre istotu ešte ostnaté drôty.   Štvrte v chudobnejšej južnej časti    si žijú svojim životom gangov. Tam  nie  je  bezpečné ísť  ani cez deň.

Sociálne rozdiely sú markantné. Reštaurácie, kde stojí večera 300 USD sú plné a istá vrstva domáceho obyvateľstva na to má. V gangoch sa žije zo dňa na deň.  Súčasný prezident Kolumbie   Juan Manuel Santos,  nositeľ Nobelovej ceny,   podporuje rozvoj strednej vrstvy.   Naopak študenti    propagujú myšlienky  Chavizmu, ktorý vanie  z Venezuely.   Na vidieku  sú  tiež populárne myšlienky socializmu.  To  je rozmanitosť v krajine, ktorá je v rámci Južnej Ameriky najpravicovejšia.

Útek ku  Karibiku

Prečítala som si, že hlavné mesto Bogota je tretie najvyššie položené mesto na svete, nachádza sa   v nadmorskej výške 2640 m nad úrovňou mora.    Priamo na mieste som  si daný  fenomén uvedomila.  V tejto nadmorskej výške,   v prepojení s  intenzívnym smogom,   som jednoducho nevládala.   Veľmi som si vážila možnosť nadýchať sa  čerstvejšieho vzduchu  aspoň v botanickej záhrade.  Možnosť  zmeniť prostredie mesta   za pobrežie Karibiku bola pre mňa jednoznačná voľba.  Dĺžka  letu  45 minút  moje rozhodnutie   podporila.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.