Založ si blog

Albánsko začína byť zaujímavé aj pre Slovákov

Pri pojme Albánsko som mala v predstave Jadran, prírodu, bunkre z obdobia Hodžu a pekné  jazero na hranici s Macedónskom.  Ten kto pricestujte do  krajiny má  možnosť uvidieť toho viac a zážitky budú nielen o dobrej káve. Káva za 30 centov  v Európe nemá konkurenciu.

Albánsko   patrí ku destináciám, kde sa cestovný ruch rozvíja.  Treba však povedať, že  pre Angličanov, Nemcov,  Poliakov, Slovincov aj Čechov  to nie je neznáma krajina.  Z celkového počtu viac ako necelých 5  miliónov zahraničných turistov,  do Albánska prišlo v r. 2015 necelých   12 tisíc Slovákov,   a do 9 tisíc osôb so slovenským pasom  navštívilo túto krajinu v roku 2016.  Nie je to veľa, ale v porovnaní s rokom 2013 ide o enormný  nárast.

Albánsko má príjmy z cestovného ruchu 1,5 mld EUR, čo je v porovnaní so Slovenskom o pol miliardy menej.  Krajina, ktorá len začína riešiť cestovný ruch ako dôležitý   „priemysel“ si začala počínať celkom dobre.   Tvorba pracovných miest je dôležitá, v Albánsku pracuje v cestovnom ruchu 7,7% z celkového počtu zamestnaných ľudí.  Štát  priamo podporuje cestovný ruch aj tým, že znížil DPH na ubytovacie služby z 20% na 6%!!!!

Doprava

Doprava v súčasnosti je bezproblémová vo vzduchu, po vode aj po zemi.  Zatiaľ jediné letisko v Tirane  je vzdialené od centra mesta cca 40 km.   Rozloha Albánska nie je veľká ( Slovensko je 1,7x väčšie)  dostupnosť letiska je  po ceste nenáročná aj do jednotlivých  letných  stredísk. Výstavba ciest sa rozvíja rýchlejším tempom ako u nás.

Trajekty a lode sa počas letnej sezóny pravidelne  plavia  z Talianska (Terst, Ancona, Bari, Brindisi), zo slovinského Koperu   aj  z Grécka (Korfu, Patras).

V prípade cesty autom je vhodnejšia trasa  cez Čiernu Horu.  Tam sa ponúka pútavá poznávacia  jazda okolo cezhraničného Skhoderského   (Škadarského ) jazera a cez horské masívy Jezercë.  Cesta cez Kosovo  môže spôsobiť  problémy, ktoré vyplývajú z pečiatky v pase.  Cesta cez Macedónsko je tiež  o zaujímavom poznávacom cestovaní.  Aj keď ide o dlhšiu a tým pre vodiča namáhavejšiu cestu,   trasa okolo jazera Ohrid, na macedónsko-albánskej hranici,  stojí za to.

Albánčina je pre nás dosť ťažký jazyk.  Dorozumievací jazyk je často taliančina,  v južnej časti  gréčtina, v hotelových komplexoch je bezproblémová angličtina.

Čo zaujíma  zahraničných turistov v Albánsku?

  • Pláže pri Jadranskom a Iónskom morii
  • Historické mestá
  • Panenská príroda, hory a možnosti trekkingu
  • Zvyky a ľudová kultúra
  • Náboženský a pútnický CR

More, kúpanie

Albánsko  ponúka možnosti dovolenky na pobreží Jadranu aj Iónskeho mora.  Jadran je  „ľudovejší“ s nižšími cenami,  albánske pobrežie pri Iónskom mori ponúka ubytovacie zariadenia na vyššej úrovni. Kúpanie na albánskych  plážach  prináša  pocit   čistoty prírody a mora.   Ćlenité pobrežie vytvára zálivy, kde Albánci  postupne budujú dovolenkové rezorty.  Zálivy  Durrès, Vlora, či Kakome sú v ponuke cestovných kancelárií.

Zaujímavá je možnosť  dovolenky na ostrovoch (napr.  SAZAN,  KSAMIL a i.) ktoré boli v čase socializmu uzatvorené.  Životom „nepoškvrnené“   ostrovy sú momentálne  mimoriadne lákavé  pre turistov, ktorí chcú prežiť dovolenku v nepoznanom a relatívne necivilizovanom prostredí.

Otázkou času je možnosť jachtingu.  V súčasnosti  funguje  jediná marína, ale Albánsko plánuje vybudovať 40 nových marín.

Na pobreží odporúčam  vyberať si vyššiu úroveň hotelov.  Ubytovanie v penziónoch možno porovnať s podmienkami v bulharských ubytovacích zariadeniach.  V každom prípade je cena adekvátna úrovni.

 

História, kultúra, mestá

Antické mesto BUTRINT (juhozápad krajiny),  zaradené do zoznamu UNESCO je pokladom ilyrskej, gréckej, rímskej a byzantskej civilizácie. Svoju históriu píše od 2412 rokov. Nachádza  sa v prostrední národného parku, čo umocňuje atraktívnosť tejto lokality. 80 tisíc návštevníkov v minulom roku podporili aj zahraniční návštevníci, z neďalekého gréckeho ostrova Korfu, ktorý je dostupný lodnou dopravou.

Gjirokastër je miesto, kde je možné vypočuť si typický albánsku izo-polyfóniu. Je to zvláštna hudba, tvoria ju dve sólové časti  melódia a zborový  „dron“.  Originalitu  tejto hudby ocenilo aj UNESCO.  Pre naše ucho je tento druh hudby  po dlhšej dobe možno únavný.  Ale ide o unikátne prepojenie melódie a zvuku a asi treba túto hudbu aj pochopiť.

BERAT (centrálna časť)  je  mesto atraktívne už na prvý pohľad. Citadela na kopci,  osem stredovekých kláštorov  s výzdobou majstra Onufri, blízkosť národného parku Tomori a kańony s riekou Osomi vytvárajú skladačku  zážitkov.

Pútnicky CR

Kresťanstvo sa na území súčasného Albánska datuje už od doby putovania apoštola sv. Pavla. Katolícki veriaci   z Poľska, Španielska, Talianska i susedných krajín  prichádzajú do Albánska vždy začiatkom leta,  13. Júna.  Putovanie   jedného milióna veriacich smeruje do komplexu kostolov Sv. Antonia v Durrës (blízko prístavu na pobreží Jadranského mora).    Ich história sa vzťahuje ku obdobiu cisára Trajana (98-117 n.l.), kedy biskup Antonio v  Durrës   prichýlil utečencov z Ríma.

Albánsko aj keď nie  priamo,  prezentuje Matku Terezu,.  V Albánsku  sa síce nenarodila, ale bola albánskej národnosti.

Náboženstvá

Blízkosť rôznych kultúr vytvára z Albánska krajinu, kde sa možno stretnúť s náboženstvami muslimov, ortodóxnych vereiacich aj katolíkov.  V cestovnom ruchu sa   Albánci   snažia náboženstvo využívať ako prejav interkultúrnosti.  Svedčí o tom aj  štandardné  poskytovanie stravovacích a iných služieb  bez rozdielu, či religiózne sviatky sú, alebo nie.  O tom  sme sa presvedčili aj počas týchto dní pôstneho muslimského mesiaca Ramadan.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.