Založ si blog

Hotelové akadémie sú dobré alebo nie?

Kritika hotelových akadémií

Konferencie  sú všakovaké.  Múdre vedecké, inokedy ide o príjemné stretnutie a výmenu názorov odborníkov. Niekedy sú  aj nudné.  Tento krát na konferencii BSK o udržateľnosti cestovného ruchu nuda nebola.  V paneli na danú  tému prezentovali výsledky prieskumu akejsi agentúry, z ktorého vyplynuli výsledky o odbornosti a schopnosti personálu v hoteloch. Tieto hodnotenia   boli  viac ako negatívne.  Odzneli priam hromy blesky na hotelové akadémie. Je však jedna pravda, že na konferencii nebol žiaden zástupca z hotelových akadémií, ktorý by sa  na danú tému vyjadril. Túto  výhradu  zdôraznil ako nedostatok konferencie aj župan BSK.

Dobrý príklad odborného vzdelávania

Hneď v nasledujúci deň po konferencii som  mala možnosť   zúčastniť sa prezentácie bulharskej gastronómie na Strednej odbornej škole gastronómie a hotelových služieb  v Bratislave na Farského ul.   Priamo na mieste bolo možné aj degustovať výsledky žiakov čo navarili aj upiekli a pozorovať  servírovanie mladých adeptov na povolanie v gastro službách.

Podľa vyjadrenia riaditeľa školy J. Horáka a spoluorganizátora podujatia G. Murína ide o cyklus podujatí, vždy v spolupráci s veľvyslanectvom danej krajiny v SR.  Preto aj teraz  za spoločný stôl zasadli veľvyslanci z Bulharska, Českej republiky, Gruzínska,  Japonska, Poľska, Turecka.   Ochutnali špeciality bulharskej kuchyne. Nešlo o jednorazovú akciu,  žiaci školy výborne –  so cťou zvládli aj  predchádzajúce prehliadky japonskej či rakúskej gastronómie v minulom roku.

Odporúčania

Opäť sa potvrdzuje pravidlo, nikdy nič nie je čierno-biele. Určite sú slabšie a určite aj lepšie alebo výborné stredné hotelové školy.  Je dobré, že na konferencii boli prijaté odporúčania na vzájomné pracovné stretnutia zástupcov školstva i cestovného ruchu z BSK, profesijných  asociácií a stredných hotelových škôl.  Návrh pripraviť koncepciu preškolenia a dovzdelávania  zamestnancov a personálu pracujúcich v službách cestovného ruchu  je krokom vpred.

Teraz treba spraviť všetko preto, aby tieto odporúčania nezostali  na papieri. Aby pekne naformulované odporúčania  vnímali všetci,   bez rozdielu politickej príslušnosti,   s cieľom, zlepšiť kvalitu služieb v cestovnom ruchu.

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.