Založ si blog

Prišla slovenská osobnosť do Ománu?

Pre turistu je v Ománe kúpanie  číslo jedna, ale bola by škoda nevyužiť možnosť a ísť sa pozrieť aj mimo rekreačných rezortov a dozvedieť sa viac aj o živote miestnych ľudí.

Územie Ománu sa delí na tzv. monzúnové územie, ktoré  zaberá len menšiu časť v rámci tzv. monzúnového pásu na Arabskom poloostrove. Veľká časť územia je pokrytá pohoriami (Dhofarský reťazec pohorí)  a  púšťou.

Po roku 1970, kedy nastúpil svoju vládu súčasný sultán Kábús ibn Sa’íd sa podmienky  pre život výrazne zmenili.  Išlo o postupné zmeny  v sociálnom aj kultúrnom myslení ľudí, ktoré bolo možné presadzovať vďaka dobrým ekonomickým podmienkam.

Doprava

Prvý  vnem sú dopravné možnosti.  Hlavné cestné ťahy sú vybudované  v piesočnatom prostredí aj  v horskom podloží.  Cestu smerom do Jemenu  vybudovali britskí stavitelia v spolupráci s Číňanmi v priebehu piatich rokov.   Obdiv i otázka, do akej miery treba ukrajovať z prírody pre potreby dopravy.  Je však pravda, že  táto široká cesta, ktorá sa tiahne v serpentínach v kopcoch pohoria Jabal al Qamer  prekonáva výškové rozdiely cca do 900 metrov nad úrovňou mora a   je maximálne  využívaná  kamiónovou dopravou.  Príroda je však  hlavný pán. Keď začnú monzúny, tak blato a voda znemožnia využívať v plnom rozsahu aj  túto cestu.

Život

Obyvateľstvo je sústredené  okolo mestských aglomerácií pri hlavnom meste Mirbat a pri mestách Taqah, Salalah, Raysut.  Každý mladý muž, ktorý požiada o pridelenie pozemku na výstavbu domu má právo, aby ho dostal. V mestách a prímestských oblastiach ide o rozlohu 600 m2, v málo obývaných oblastiach dvojnásobok.  Jediné obmedzenie spočíva v časovom limite,  dokedy má mladý muž postaviť dom.  Ak tento časový limit nesplní, sultanát mu môže pozemok odobrať a prideliť ďalší v inej menej atraktívnej lokalite. Domy často   jedno alebo dvojposchodové. Zabezpečujú bývanie pre súčasnú i budúcu mladú rodinu.

Priemerný príjem  živiteľa rodiny je cca 1200 rialov ( cca 2500 EUR). Táto relatívne vysoká suma však musí postačiť pre viacero osôb,  ženy  sú väčšinou  v domácnosti. Zahraničný pracovník, ktorý ponúka manuálnu prácu  si zarobí  cca 300 rialov.

Pôvodný spôsob života v neobývaných oblastiach, spojený s pasením tiav je stále významný, ale nie je to už jediný spôsob obživy ako v minulosti. Dokonca aj sem už prichádza zahraničná pracovná sila, ktorá pomáha pri  prácach v teréne. Podstatné je zachovávať, rozvíjať  stáda a manažovať ich chov. To v každom prípade prináleží domácim.  Ťava je drahá, ale prináša svoj úžitok ako chovné zviera hlavne na mlieko a čiastočne na mäso. Pokiaľ nestačia pastviny, tak nákladné autá privážajú krmivo.

Výrazne vyššie ocenenie získava ťava, ktorá je vycvičená na preteky.  Ťavie preteky sú  významné a  mimoriadne populárne. V televíznych prenosoch analyzujú výkony tiav  oveľa precíznejšie  ako u nás  konské dostihy. Dlhé debaty so spomalenými ukážkami sú ako komentáre našich odborníkov  pri  hokejových  alebo futbalových zápasoch.

Zaujímavé sú určite aj súťaže krásy tiav. Súboje tiav sa v Ománe neorganizujú,  chovajú len jednohrbé ťavy a na súboje sú vhodnejšie dromedárske typy dvojhrbých tiav, ktoré v Ománe nenájdeme.

Sociálny systém

Sociálny systém vytvára možnosti bezplatného zdravotníctva a školstva. Miestni obyvatelia neplatia žiadne sociálne alebo zdravotné poplatky za poistenie. Pokiaľ tieto výdobytky zdravotníctva sú už samozrejmosťou, návšteva školy a vzdelávanie je dobrovoľné a  záleží od rozhodnutia občana.  Je však pravda, že v priebehu  necelých štyridsať rokov v Ománe dosiahli pokroky aj v tejto oblasti. Aj najjednoduchší ľudia sa učia aspoň čítať a písať.

Televízna kultúra je priam podobná ako všade inde. Televízne telenovely, moderátorky s vybielenými zubami, správy,  športové prenosy z DAvis Cup-u, hudobné kanály s arabskou hudbou.

Spolupráca

Vojenský dril získavajú len dobrovoľní príslušníci kráľovskej armády. Povinná vojenská služba v tejto krajine nie je.  Kráľovská armáda  sa snaží zdokonaľovať svoju profesionalitu, svedčí o tom aj spoločné cvičenie s americkou armádou, ktoré začalo pred niekoľkými dňami. Spolupráca s USA je silná aj v oblasti obchodu. Obchodná Americko-Ománska komora  vytvára a podporuje  rozvoj týchto vzťahov.

Slovenská osobnosť

Pre rozvoj strategického výskumu Omán poskytuje svoje prostredie.  Asi najznámejšie sú  simulácie prostredia Marsu v nehostinných regiónoch, kde pôsobia experti amerických aj rakúskych tímov. Podľa televíznych správ, tento týždeň začala  v Ománe ďalšia misia cvičenia simulácií života na Marse.   Neviem,  možno prišla  v rámci tímu opäť aj Slovenka, vedkyňa Michaela Musilová, ktorá v roku 2017 pôsobila ako veliteľka misie  na Mars.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.