Založ si blog

Česko-slovenské páry sú na veľtrhu cestovného ruchu vítané

V cestovnom ruchu história ako príbeh

Všetky významnejšie aktivity cestovného ruchu sa v tomto roku v Českej republike  nesú  v znamení 100. výročia založenia Česko-Slovenska a 25. výročia vzniku  dvoch samostatných nezávislých  štátov Slovenskej republiky a Českej republiky.

Česi nastavili celú tohtoročnú  marketingovú  kampaň všetkými formami a prostriedkami.  V cestovnom ruchu prezentujú toto výročie ako  príbeh.   Na rozdiel od Slovenska  Česi  aj tento rok vyhľadávajú príbehy, ktorými dokážu upútať potenciálneho návštevníka. Pokiaľ minulý rok sa niesol príbehmi spojenými s témou barok, tento rok ide o  tému už spomínaného výročia, ktoré možno vyjadriť aj v príbehoch architektúry a dizajnu, príbehoch lifestylu a príbehoch značiek a priemyslu.

Monika Palatková, riaditeľka marketingového Czech tourism  (Česká centrála pre cestovný ruch) hovorí o nových on-line technológiách.   Menuje nové  3D spoty koncipované ako  prelety  nad pamiatkami v Česku  a  prvky virtuálnej reality, ktoré  určite oslovia mladých ľudí, potenciálnych návštevníkov zo Slovenska.

Z hľadiska výročia je Česká centrála cestovného ruchu  poverená zabezpečením marketingovej podpory pre medzirezortnú spoluprácu na spoločných česko-slovenských oslavách počas celého roka.

Príbehy v médiách

Czech travel press  a slovenský FIJET SLOVAKIA, novinári, ktorí sa špecializujú na cestovný ruch    pripravujú na základe monitoringu spoločnú súťaž  zaujímavých a kvalitných mediálnych výstupov o cestovnom ruchu v prepojení na Česko a Slovensko. Pôjde o  príspevky zverejnené  v rozhlase, televízii, printových a on-line médiách.

Veľtrh cestovného ruchu

Počas medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu Holiday World v Prahe, veľvyslanec  SR v Českej republike Peter Weiss zdôraznil, že práve v oblasti cestovného ruchu vidí mimoriadnu  možnosť ukázať jedinečnú  a pozitívnu stopu, ktorú zanechala spoločná história, jazyková a kultúrna blízkosť a zároveň 25 ročnej samostatnej cesty prepojenej vzájomnou spoluprácou.

Osobná prítomnosť ministra dopravy a výstavby SR Arpáda Erseka a nového generálneho riaditeľa sekcie cestovného ruchu Zoltána Kovácsa na veľtrhu  vytvorila podmienky  nielen  na formálnu zdvorilostnú  návštevu. Veď práve pri tejto  príležitosti   bola možnosť  vzájomného stretnutia s českými partnermi na úrovni ministerky a riaditeľky  Českej centrály CR.

Slovenský príspevok predstavuje  partnerstvo Slovenska na tomto medzinárodnom veľtrhu a partnerstvo Slovenska aj na medzinárodne renomovanom tradičnom podujatí filmového festivalu  cestovného ruchu Tour-film, ktorý sa každoročne koná v Karlových Varoch.

Slovenská prezentácia v Prahe

Slovenský stánok opäť vsadil na   zabehané vizuálne prezentácie,  fujaristov, ochutnávku kvalitných zrelých syrov, sokoliarov z  prvej sokoliarskej základnej školy na svete zo Štiavnických Baní  a bryndzové halušky, ktoré pripravuje majster sveta v tejto disciplíne. Halušky boli výborné a našťastie ich pripravovali v priestoroch  pred vstupom do haly, kde ťažká aróma prepečenej slaninky dominovala.

Slovensko by určite mohlo ukázať viac a zaujímavejším  spôsobom.  Zachrániť súčasné Slovensko u návštevníkov veľtrhu  sa organizátori slovenského stánku na veľtrhu   rozhodli prostredníctvom  „slovenskej“ speváčky Celeste Buckhingham a umelkyne Márie Zelenej s jej  produkciou umeleckých šiat s motívmi slovenských a českých miest. Rok 2018 je vyhlásený za rok kultúrneho dedičstva. Asi treba  aj prezentáciu Slovenska  vnímať z tohto pohľadu.

Oficiálne darčeky poskytol Bratislavský samosprávny kraj (Bratislavský region tourism). Samostatné stánky mali Nitriansky a Trnavský samosprávny kraj.

Česko- slovenské páry sú vítané

V nedeľu  privíta medzinárodný veľtrh v Prahe  bezplatne  návštevníkov, ktorí   v tomto roku oslavujú 25 narodeniny (čiže narodení v roku vzniku samostatnej SR a ČR) a česko-slovenské manželské páry aj s ich deťmi.

Foto: autorka blogu

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.