Založ si blog

Spomienka na Omán

alebo: neber si nič len spomienky, nezanechaj nič, len svoje stopy, uži si návštevu ….…, také odporúčania  možno nájsť  pre návštevníkov tejto krajiny na viacerých miestach, kam prichádzajú turisti. Motívom mojej cesty do Ománu bolo príjemné  teplo a oddych.   Moje očakávania sa splnili a možno preto aj 2 týždne po návrate    spomínam “ v dobrom“. Nie je to len o teplom mori, ale aj o zaujímavej krajine a kvalite služieb. 

V počiatkoch okolie Muscatu, teraz Salalah

Napriek skutočnosti, že Muscat je hlavné mesto a v počiatočných rokoch rozvoja cestovného ruchu smerovali zahraniční návštevníci tam, v súčasnosti sú  už  vybudované a rozvíjajú sa ďalšie strediská pri mori, ktoré kombinujú  ponuku oddychu s výletmi do vnútrozemia.

Domáci pochopili, že treba  vytvoriť podmienky aj pre záujemcov so špeciálnymi požiadavkami. Necelých 30 kilometrov od hlavného mesta je Jebel Sifah, ktoré začali turisti navštevovať už v r. 2008.  Toto stredisko  ponúka  marínu so štandardom porovnateľným v marínach kdekoľvek vo svete.    Podmienky sú splnené aj  pre  vyznávačov triatlonu rôznych vekových kategórií. Pre mladých aj seniorov sú pripravené  možnosti súťažiť v plávaní na 750 metrov,   20 km  dlhé  cyklostrasy a 5 km dlhé bežecké trate.

Zoltán Kali   pôsobí v manažmente   spoločného podniku  významného rozvojového holdingu a vlády sultanátu Omán. Zdôrazňuje stabilitu v Ománe a vhodné podmienky pre podnikanie.  Výsledkom je výstavba vyše 1000 hotelových izieb v Ománe práve v spoločných projektoch ekonomického prepojenia  a spolupráce holdingu  s vládou.

Samozrejme prílivu dovolenkárov pomáha nielen výstavba hotelov,  ale aj súčasná ponuka predaja letných domov, alebo apartmánov  vo viacerých strediskách v Ománskom zálive aj na pobreží Arabského mora.

Ďalšie významné stredisko, ktoré je zaujímavé nielen pre hotelových dovolenkárov, ale aj majiteľov nových letných  domov a apartmánov je  HAWANA pri  meste Salalah.  Pokiaľ  štruktúra obyvateľstva v Muscate je pomerne jednoliata, naopak mesto Salalah  začína byť viac otvorené aj cudzincom, ktorí chcú prežiť v Ománe dlhšiu dobu ako len počas dovolenky.

Dovolenka v hotelových komplexoch

Vybrala som si dobre, alebo lepšie povedané HYDROTOUR   našiel dobré hotely.  Prepojenie troch  hotelov, možnosť  jesť  či konzumovať nápoje     v reštauráciách a baroch   všetkých hotelov  vytváralo možnosť  spoznať  ponuku  rôznych typov gastronómie.  Voľné rozhodovanie pohyb po veľkom areáli úplne potlačil pocit izolácie, ktorý  máva  dovolenkár často v hermeticky uzavretých rezortoch.  Aj najväčší hotel s kapacitou 800 izieb  vďaka veľkému priestoru  okolo hotela,  vďaka pokojným plážam v dvoch zálivoch  a  cca 600 m  dlhej  pláže na otvorenom mori,  dokázal vytvoriť pre hosťa  príjemnú atmosféru bez  masového pohybu ľudí alebo obsadzovania lehátok.  Presun  na bicykloch v celom areáli systémom hop-on hop-off  si užívali mladí i starší.   Hotely v Ománe nie sú najlacnejšie, ale tomu zodpovedá vysoká kvalita, perfektná čistota a permanentná starostlivosť o hosťa.

Pre menej scestovaného hosťa je možno v prvých chvíľach trošku prekvapením  veľký počet zahraničných pracovníkov v pozíciách chyžných, udržby, obsluhy.   Neviem, ako spolunažívajú, ale pracovali všetci veľmi precízne a tvárili sa voči sebe  v pohode.    Aj  tu funguje  tzv. „International English“ a komunikácia prebieha medzi nimi aj v kontakte s hosťami bez problémov.

Cestovanie po krajine

Prenajať auto nie je problém.   Terénne autá sú nové v dobrom technickom stave. Kto rád objavuje všetko bez sprievodcu, tak  má možnosti si užiť tento spôsob  spoznávania.   Programy organizovaných výletov  sú nastavené podľa rôznych záujmov.  Dobrodružstvo noci na púšti,  spoznávanie  monzúnového vnútrozemia na džipoch  a nakoniec aj jednoduché návštevy mesta s nákupmi.

Karel je delegát a sprievodca v Ománe. Vyštudoval arabčinu a tak sa v tejto destinácii cíti ako ryba vo vode. Jeho rozprávanie o ére bohatstva krajiny v časoch hodvábnej cesty vďaka kadidlu, ktoré sa vyrába zo živice tohto stromu bolo určite zaujímavé.

Karel možno nachytal kľudné tempo od domácich hostiteľov, ale v prípade výletu počas dovolenky mi to vyhovovalo. V rámci výletu bolo miesto s gejzírom. Ten v čase prílivu údajne dosahuje výšku 10 metrov. Karel   s úsmevom skonštatoval, že je odliv a my sme bez problému akceptovali, že gejzír sa nekoná. Veď kto chcel tak si odfotil aspoň mriežku, cez ktorú gejzír z mora vytryskuje.

Suché korytá  vytvárajú priam kaňony. Tieto  počas monzúnových dažďov  čiastočne regulujú tok vody, ktorý si aj tak robí čo chce a často zaplavuje aj vybudovanú cestu do Jemenu.

Pohľad na stáda tiav je zaujímavý už len z toho dôvodu, že voľne žijúce ťavy majú krásnu hustú srsť,  a mláďatká vyvolajú úsmev aj u skúsených „svetaznalých“ turistov.

Pri organizovanom výlete kontakt s miestnymi ľuďmi je minimálny.  Vodič auta, ktorý  sa dorozumie aj po anglicky je len tak trošku náhradou za tento deficit.  Jeho ochota komunikovať a  odovzdať čo najviac informácií s úsmevom na tvári  tvorili v aute dobrú náladu počas celého dňa. .  Trochu ma prekvapilo, že počas cesty  zaspieval  hymnu  Ománu.  Možno išlo  o pocit vlastenectva, alebo to má tak nacvičené.   Či skutočne manažuje svoje stádo tiav a popri tom jazdí na koňoch pod kapotou sme si nemohli overiť. Ale podľa toho, s akou láskou hovoril o ťavách  mu možno aj uveriť, že  ťavy sú stále súčasťou jeho života aj zdrojom  príjmov.

Foto: autorka

kadidlovnik

 

prameň

suché koryto

cesta do Jemenu

areál hotela

pred hotelom

údržba bicyklov

predpoveď počasia

hotelová pláž

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.