Založ si blog

Migranti a predveľkonočné obdobie v Bogote

Vstup do krajiny

Počas príletu do Kolumbie sa na mobile každého prichodivšieho turistu objaví oznam o povinnosti zaplatiť turistickú daň v hodnote 15 USD.  Túto povinnosť majú všetci, okrem  ľudí, ktorí prichádzajú z USA.  V Kolumbii  asi   odpúšťali tento poplatok  aj  migrantom, ktorí v minulých mesiacoch prichádzali v pozícii utečencov z Venezuely  do Kolumbie   z úplne z iných dôvodov.

Bogota  to musí zvládnuť

Je  pravda, že venezuelskí  imigranti prichádzali do Kolumbie už dávnejšie. Predsa len  išlo o rozdielnu životnú úroveň. Tá  v Kolumbii  možno nesplnila vysnívaný blahobyt, ale veľa ľudí si našlo prácu v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach, ktoré využívajú aj turisti. V súčasnosti však  hlavné mesto Bogota  rieši prílev cca 4 miliónov imigrantov. To už asi služby cestovného ruchu nevyriešia.   Domáci na jednej strane  súcitia s ekonomickým krachom  imigrantov, ktorí sa nevedia vysporiadať   s hyperinfláciou vo svojej krajine. Ich peniaze totálne stratili hodnotu.  Na druhej strane nechápu, že Venezuelčania sú stále mimoriadne hrdí na svoju krajinu, čo dokumentujú  aj oblečením s nápismi svojej krajiny na tričkách, ktorými sa Bogota teraz priam hemží. Politické názory sú u týchto národov rôznorodé,  spoločenské  rozdiely sú tiež. Ale náboženstvo majú Kolumbijčania  aj Venezuelčania  spoločné.

V meste  masu  ľudí cítiť, veď počet obyvateľov sa zvýšil z oficiálnych 8 miliónov až na neveľmi presne evidovaných  9 – 10 miliónov ľudí.  Ekonomicky dobré podmienky pre investície sa v Bogote podpísali pozitívne a veľké komplexy vyrástli ako z vody.  Či aj v budúcnosti budú tieto pracovné príležitosti je otázne. Momentálne je vstup  pre Venezuelčanov do Kolumbie obmedzený.

Pútnické miesta v Bogote

Blíži sa Veľká noc a tak sa zvyšuje  záujem vykonať  púť na  vrch Monserrate.  Talianske pútničky absolvujú celú  náročnú trasu do výšky 3152 m nad úrovňou mora pešo ( z Bogoty ide cca o 600 metrový výškový rozdiel). Schody dajú zabrať  aj mladšiemu návštevníkovi.   Výsledkom je modlitba v kostole pôvodne postavenom  už v 17. Storočí.  Každý  návštevník toto  miesto  vníma  po svojom.  Typický turista si urobí fotografie alebo video z panorámy mesta. Bogotu  má  v prípade dobrej viditeľnosti  ako na dlani.  Turista sa obvykle  nenamáha peším výstupom.  Využije lanovku s presklenou strechou a celý výlet vníma ako jeden z ďalších zážitkov v tomto meste plnom kontrastov.

V panoramatickom pohľade  z Monserrate sa ukazuje ešte vyšší vrch  Guadaluppe,  3317 m nad úrovňou mora. Na vrchole  sa týči výrazná socha  s otvorenou náručou.  Tu ide o sochu  Panny Márie, ku ktorej prichádzajú hlavne domáci obyvatelia.  Sochu vytvorili až v roku 1947, ale náboženský motív  výstupu na Guadaluppe, spojený s Pannou Máriou má oveľa dlhšiu históriu. Dokumentujú to   menšie  sošky Panny Márie v presklených vitrínkach.  Aj na Guadaluppe si  pútnicky motív  vyžaduje peší výstup po  celkom dobre upravenom chodníku, lemovanom z oboch strán kamenným múrikom. Pohodlnejší turisti využívajú verejnú dopravu, alebo osobné auto. Cesta  sa vinie  zeleným  prostredím a  prináša  človeku nielen očakávanie duševnej očisty,   ale aj prozaicky dobrého vzduchu  pre pľúca a dýchacie cesty. Ten  „dole“ v Bogote chýba.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.