Založ si blog

Ocenenia zaujímavých príbehov

Ocenenia, ktoré včera udelil primátor hlavného mesta SR Bratislavy viacerým osobnostiam  v súvislosti s cestovným ruchom zaujali.

História on-line

Poviem úprimne, milo prekvapil projekt, ktorý predstavuje prepojenie minulosti a prítomnosti. Juraj Šedivý so svojim tímom  prináša  historické fotografie  prakticky zo všetkých častí Bratislavy,   pripája stručný komentár  formou odborne perfektných  informácií. To všetko,    v spolupráci s informatikmi,  prepája do on-line mapy.  V súčasnosti autori pripravujú aj mobilnú aplikáciu, takže  turisti, ktorí chcú mať   všetko a  hneď  budú spokojní. Informácie sú korektné, autori uvádzajú aj zdroje, odkiaľ pochádzajú. Súčasťou sú digitalizáty historických prameňov k dejinám mesta. Cieľom je vytvoriť komplexný pamäťový portál rôznorodých historických prameňov, ktoré súvisia s dejinami Bratislavy. Portál PamMap je v súčasnosti v testovacej etape.

Bratislavské rožky

Ocenenie  získal  aj subtílny človiečik, odborník na pekársky kumšt pán Vojtech Szemes.  Na podnet hotelovej akadémie na Farského ul. sa ujal úlohy registrovať Bratislavské rožky. Mal trpezlivosť  a venoval svoj čas, aby “Bratislavské rožky” V minulosti nazývané aj bajgle, či kifli  boli  uznávané na úrovni značky. Jeho pričinením  tento tradičný pekárenský výrobok získal  po štvororročnom úsilí ochrannú známku v EU a  je zaradený  medzi tradičné špeciality regiónu. Ocenený pán Szemes  spomínal nielen viac ako 400 ročnú históriu bratislavských rožkov, ale aj obdobie, kedy sa  na ne zabúdalo a súčasnosť, ktorá rožkom praje.  Veď v Bratislave ich  pečú podľa tradičných receptov  v 40 prevádzkach a je to už aj vývozný artikel.

 

Naši v zahraničí

Relácie redaktorky, publicistky Ľubky Hargašovej  poznajú poslucháči Rádio Slovensko veľmi dobre.   V ostatnom období sa venuje vyhľadávaniu významných osobností, ktoré  sa presadili v zahraničí.  V zozname sú aj osobnosti, ktoré sa narodili alebo žili v Bratislave . Ocenená samostatná relácia “Naši v zahraničí” aj knižná verzia zaujímavých príbehov predstavuje  ďalší krok v jej  tvorivej práci prepojenej s cestovným ruchom.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.