Založ si blog

3200 km vzdialený, objavený kresťanský kostol na východe tureckej Anatólie

Ďalšia objavená  rímska pamiatka na území  tureckej Anatólie

Zerzivan píše svoju novú históriu od r. 2014, kedy tím archeológov  objavil  rímsku vojenskú  pevnosť a obydlia zo 4 – 6. storočia nášho letopočtu.

Zerzivan, sa v rímskom období pravdepodobne nazývala  Samachi.  Významná  strážna pevnosť  na skalnatej plošine vo výške 124 m  pri vstupe do údolia  chránila  východnú hranicu  rímskeho impéria a tiež významnú  antickú obchodnú cestu .  Pre Rimanov to bol strategický bod na ceste z antickej Anidy (teraz Diyarbakir) do Dary (teraz Mardin).  Pevnosť  bola vybudovaná na ploche viac ako 55 tisíc štvorcových metrov

Okolo pevnosti sa usadilo aj civilné obyvateľstvo, v doline bohatej na vodu a  popri ceste, ktorá viedla z antickej Edessy do Nisibis. Objekty do tohto času zasypané pod zemou prinášajú svoje svedectvo o živote vo vojenskej pevnosti a mesta. Tak ako vo všetkých rímskych mestách, aj tu nájdeme cisterny a postupne sa dostávajú na povrch časti celého vodovodného systému mesta.

Obdobia  pokoja však veľmi často striedali časy bitiek medzi Rimanmi a Sasančanmi. Títo   expandovali na západ. Dokonca  po bitke neďaleko Edessy  v roku 260 n.l. panovník Sasančanov Shapur I.. uväznil rímskeho imperátora Valeriána. Dôsledkom bol presun rímskej východnej hranice  pod správu mesta Palmyra,  mesta v Sýrii.  V tom čase Sasančania rozšírili svoje impérium od rieky Eufrat až ku rieke Indus, ktorá preteká v súčasnej dobe územím Arménska a Gruzínska.

Rimania pravdepodobne budovali pevnosť na území pôvodnej Mezopotámie na mieste, ktoré už  v dávnej minulosti  využívali  Asýrčania   (882 – 611 p.n.l.),  pod názvom  Kinabu a  neskôr   Peržania (550 – 331 p.n.l.) .  Je pravdepodobné, že osídlenie bolo živé, mestské hradby a budovy po viacerých rekonštrukciách  v čase Byzantskej ríše vlády Anastasia I. a Justiniána I., boli funkčné až do obdobia 639 n.l. , do príchodu   muslimov.

Najvýchodnejšie položená kresťanská pamiatka

Čo  vykopali tureckí archeológovia pod vedením  Aytaca Coskuna?

V súčasnosti je   verejnosti prístupná časť areálu, kde sa nachádza jedna z  8 pôvodných  bášt,  pozostatky z 1,5 km dlhých hradieb, vodovodné cisterny,  zbrojnica, obytné domy, úkryty s ventiláciou, ktoré pojali 400 osôb  a kresťanský kostol. Tento kostol je pravdepodobne najvýchodnejšie položený  a stáva sa   novou destináciou na trasách po kresťanských pamiatkach na území tureckej Anatólie, resp. Ázie.

Kostol sa nachádza na   najvyššom  mieste celého areálu  pôvodného mesta  v línii východ – západ.  Postavený bol v 6. storočí n.l.  Podľa odborníkov je jedným z najlepšie zachovalých objektov.  Kresťanský charakter kostola dokumentuje krstiteľnica  aj vytesané kríže do  skaly.

V podzemí  objavili aj modlitebňu z 3. storočia n.l.  Predpokladá sa, že  malá skupina ľudí, v tom čase, prebudovala  hrob na   kresťanskú svätyňu.

Nové objekty v štádiu prípravy

Areál však skrýva ešte ďalšie pamiatky, ktoré určite dajú odpovede na otázky o minulosti. Ide aj o náboženstvá,   ktoré predchádzali kresťanstvu a boli uctievané v tejto lokalite.  Je pravdepodobné, že  ďalší objekt , vo finálnom  procese archeologických vykopávok,  uvedie návštevníkov do tajuplného náboženstva mithra. Podľa najnovších poznatkov, na tomto území  išlo o striktné vymedzenie  spoločenského  postavenia ľudí  a dodržiavanie prísnej tajnosti o členstve jednotlivých stúpencov náboženstva mithra.

Čo hovorí  Aytac Coskun?

Vykopávky  pevnosti  Zerzevan  sú dôležité a prinášajú nové svetlo do histórie.    Obrovský význam však  má celý areál  pre cestovný ruch  a návštevnosť   východnej časti vnútrozemia  tureckej Anatólie.

Foto: autorka

bašta

pohľad z pevnosti

cisterny

kresťanský kostol

Aytac Coskun a ďalší archeológovia

znak kresťanstva

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.