Založ si blog

Šanghaj v Bratislave

Spolupráca Šanghaja a Bratislavského kraja

Tento rok sa spomína spolupráca Šanghaja a Bratislavského samosprávneho kraja vo svojej 15 ročnej histórii, častejšie.  Minulý týždeň prišiel do Bratislavy   viceprimátor Šanghaja  aj so sprievodom umelcov a 60 veľkoplošnými obrazmi.  Nešlo len o formálnu návštevu.  Táto sa udiala pri príležitosti 100. výročia príchodu slovenského rodáka architekta Ladislava  E. Hudeca do Šanghaja.

Architekt Ladislav E.  Hudec

Číňania si našu slovenskú osobnosť mimoriadne vážia a dokonca  v Šanghaji  vyhlásili tento rok  rokom Ladislava Hudeca.  Tam už niekoľko rokov funguje Výstavná sála L. Hudeca, ktorá bezplatne poskytuje  umelcom možnosť vystavovať svoje diela.  Pri príležitosti 100. Výročia príchodu Hudeca do Šanghaja,  mesto  organizuje  počas tohto  roka 120 rôznych podujatí. Jedným z nich je aj výstava, ktorá  prináša spomienku na L. Hudeca v prepojení na súčasné umenie umelcov zo Šanghaja. Kurátor  výstavy  Mao Shi´an vyjadril názor :  už chápeme, prečo Ladislav Hudec dokázal projektovať  domy a mesto  tak nezvyčajne a progresívne.  Tento umelec  priniesol do Šanghaja Váš čistý vzduch a Vašu  jasnú oblohu, ktorú cítime vo všetkých jeho stavbách….

Hudecove budovy a  mrakodrapy  bolo vidno aj na obrazoch čínskych umelcov. Tí   prišli  aj na Slovensko do rodiska L. Hudeca a umelecky sa snažili vyjadriť jeho rodnú Banskú Bystricu  v niekoľkých dielach, ktoré na výstave zaujali svoje miesto.

 Hudak = Hudec

25 milliónový Šanghaj vie, že zo Slovenska pochádza  človek, ktorý dal tomuto mestu  architektonickú víziu. Osobnosť, ktorá  počas svojho 29 ročného  pôsobenia víziu modernej architektúry v Šanghaji  pretvorila do reality. Kozmopolitný Šanghaj mal dostatok kapitálu a dal mladému Hudecovi príležitosť.  Hudec si našiel miesto dizajnéra v spoločnosti amerického architekta Rowlanda Curry.  V tomto období postavili Americký klub. Po piatich rokoch sa Hudec osamostatnil a jeho spoločnosť L.E. Hudec vytvorila projekty cca 100 budov.  Známy  22 poschodový hotel Park (1934) , prvý mrakodrap v Ázii,  však nebola jediná  významná stavba.  V Šanghaji to bola prvá nemocnica s klimatizáciou, prvé kino (1932), prvý pivovar (1931)…. ďalšie stavby bytových domov,  univerzity, veľkého divadla   predstavovali   ukážky jeho tvorivosti a podporili  nové ponímanie  mesta.  Súčasný Šanghaj, ktorý sa  v ostatných 20tich rokoch zmenil na supermoderné mesto je stále mesto Hudeca.

Neviem prečo, možno z dôvodu anglickej výslovnosti, alebo lepšej zapamätateľnosti,  všetci hostia zo Šanghaja  vo svojich príhovoroch hovorili  o Hudakovi, pričom mysleli na Hudeca.  Jedine JE veľvyslanec  LIn Lin  hovoril správne. Ale to nie je podstatné.

Hudec  prežil svoje študentské časy v Budapešti, počas 1.svetovej vojny sa dostal do ruského zajatia na Sibíri. Podľa príbehov zo života L.E.Hudeca, do Číny sa dostal vďaka  odvážnemu skoku z vagóna počas presunu zajateckého vlaku v blízkosti čínskej hranice. V Šanghaji  sa prejavil ako novátor architektúry mesta.  Počas 2. svetovej vojny pôsobil    v pozícii  konzula Maďarska v Šanghaji .  Tak ho spomínajú aj mnohé židovské rodiny, ktoré zachránil počas vojny. V povojnovom období Hudec   prednášal v Kalifornii  na univerzite kresťanskú filozofiu a kultúru.

Predsa asi najdôležitejšia časť jeho života bola práve tá  „tvorivá – architektonická“ v Šanghaji.

A čo my na Slovensku?

Z iniciatívy Spolku architektov Slovenska, umelec Ladislav Sabo vytvoril bustu L.E.  Hudeca  za finančnej podpory slovenského biznisu a slávnostne ju odovzdali pred dvoma rokmi v Šanghaji. Teraz počas výstavy  v Bratislave tento istý umelec, opäť za podpory  slovenského biznisu odovzdal mestu Šanghaj 2 plakety L. E.Hudeca.  V Banskej Bystrici sa konalo viacero podujatí  v súvislosti s L.E. Hudecom.

Predpokladám, že výstava na počesť L.E. Hudeca  v Bratislave sa konala  na náklady čínskeho partnera.  Bratislava – staré mesto sa zrejme  podujalo  zabezpečiť výstavné priestory.  Pistoriho palác –  komunitno-kultúrne centrum bola zvláštna voľba.   Podľa vyjadrenia starostu mestskej časti Bratislava Staré mesto p. Rastislava Števčíka,   palác je zachránený.  V sále, (kde sa konalo otvorenie a koncert),  na čelnej stene  trčal zväzok asi polmetrových káblov.  Plafón,  z ktorého  pôvodná štuková výzdoba  už dávno opadala,  bol zafixovaný sieťkou.  Chápem, že ide o palác, ktorý mesto zachraňuje. Ale, či práve tento palác mal byť miestom na vyjadrenie uznania a oslavu  osobnosti architekta  L. Hudeca  je diskutabilné.  Som presvedčená, že výstavné priestory sa mohli nájsť aj v iných budovách. V sále sedeli všetci prítomní  viac ako dve hodiny trvania otváracieho programu. Čo si tak asi mysleli hostia zo Šanghaja. Že by mali zainvestovať?

Foto: autorka

Katalóg výstavy

Uvodné slovo

Z výstavy

Život v dome

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?