Založ si blog

Starostlivosť o zamestnanca znamená minimálne 2 dovolenkové prenocovania na území Slovenska

Rekreačné poukazy – to je téma, ktorá v blízkej budúcnosti  osloví verejnosť. Téma, ktorá sa premieta do návrhu zákona o podpore cestovného ruchu i ďalších právnych noriem, hlavne zákonníka práce a daňových zákonov.

Podľa dôvodovej správy návrhu zákona je cieľom: podpora domáceho cestovného ruchu prostredníctvom zavedenia nových nástrojov financovania rozvoja cestovného ruchu.

Tri okruhy podpory cestovného ruchu

Tri okruhy  t.j.  rekreačné poukazy, podpora rozvoja cykloturistiky a poskytovanie investičnej pomoci sú  menované ako nástroje podpory cestovného ruchu  aj v návrhu zákona v §27a.

V ďalšom texte návrhu zákona však nové paragrafové znenia hovoria len  rekreačných poukazoch.

Čo to znamená pre zamestnancov na Slovensku?

Zamestnanec, ktorý pracuje minimálne 12 mesiacov  má nárok na príspevok  zo strany zamestnávateľa vo výške 275 EUR/osoba raz do roka s tým, že zamestnanec musí použiť zo svojich peňazí minimálne 500 EUR. V prípade, že jeho výdavok je menší, tak aj výška príspevku sa bude znižovať. Takýto  príspevok  bude smerovať  aj  pre  zamestnancov vo verejnom záujme  (profesionálni vojaci, policajti, colníci atď.)

Daňové zaťaženie nie je žiadne, príspevok nepodlieha daňovej povinnosti.

Na čo je možné použiť príspevok zamestnávateľa?

Na 2 nocľahy v ubytovacom zariadení na území Slovenska alebo na nákup balíčka služieb (ubytovanie, stravovanie atď. v rozsahu minimálne 2 prenocovania na území SR.

Akým spôsobom možno  použiť príspevok zamestnávateľa?

Priamym nákupom ubytovania alebo dovolenkového balíčka. Ďalšou formou je rekreačný poukaz, ktorý môže zamestnávateľ zakúpiť pre zamestnanca.

Čo to znamená pre zamestnávateľa?

Náklady  tzv. „spoločenskej sociálnej zodpovednosti“ vo výške 275Eur/zamestnanec.  V prípade zakúpenia rekreačného poukazu ešte  náklady za sprostredkovanie minimálne 3% z hodnoty rekreačného poukazu.  Podniky, ktoré majú tzv. sociálny fond vytvorený v  dostatočnom rozsahu, môžu byť aj na túto podporu zamestnancov (aj cestovného ruchu) pripravení. V prípade, že sociálny fond nemali dostatočne zabezpečený,  bude to pre nich pomerne výrazná nákladová položka.

Ako to vyzerá v číslach?

Podľa Štatistického úradu SR v prvom štvrťroku 2018 pracovalo v SR viac ako 2,5 milióna ľudí (2542,6 tis.). V násobku s príspevkom možno prepokladať, že zamestnanci vo verejnej správe dostanú príspevky na  dovolenku na území SR v celkovej sume viac ako 63 miliónov EUR, v priemysle viac ako 190 miliónov EUR, vo veľkoobchode a v maloobchode vyše 84 miliónov EUR a v stavebníctve necelých 65 miliónov EUR.

Zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách by mali dostať od svojich zamestnávateľov príspevok na dovolenku na území Slovenska v celkovej výške 29 miliónov EUR.

Aké sú efekty?

Zákon hovorí o oživení domáceho cestovného ruchu. Tento cieľ bude určite naplnený a zákon bude vytvárať podmienky pre cestovanie zamestnancov slovenských podnikov a inštitúcií po území Slovenska minimálne v rozsahu 2 prenocovaní.

Treba povedať aj ďalšie pozitívum a to je oživenie pracovných príležitostí v službách cestovného ruchu (hlavne ubytovacích). V neposlednom rade zvýšenie príjmov zamestnaných v cestovnom ruchu a keď už ideme do výpočtu pozitív tak aj zvýšenie životnej úrovne pracovníkov  v cestovnom ruchu. No a z hľadiska miest a obcí pôjde o  zvýšenie príjmov v lokalitách a regiónoch cestovného ruchu.

Určite sa prejavia aj možné negatívne prvky.  Napríklad je otázka, ako osobitné vykonávacie predpisy vyriešia „distribúciu rekreačných poukazov“ a 3% poplatok za sprostredkovanie.

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.