Založ si blog

Na „last minute“ leteckých zájazdov sa nespoliehajme

Cestovné kancelárie na Slovensku boli vždy relatívne opatrnejšie a snažili sa urobiť kontrakty s hotelmi aj leteckými spoločnosťami podľa rozumného odhadu počtu klientov v nastávajúcej sezóne. Z tohto hľadiska nič nové.

Last minute

Čo hovoria múdre knižky o „last minute“?  Väčšina autorov sa zhoduje na názore, že ide o výpredaj, čiže predaj toho, čo ešte zostalo. Nemyslia si, že predaj last minute vo veľkom rozsahu znamená   dobre riešenú cenovú stratégiu cestovnej kancelárie a nepovažujú to za náhradu efektívneho marketingu. (Ph. Kotler, J.T. Bowen, J.C. Makens, J.R.B.Ritchie a ďalší). Pre zákazníka ide samozrejme o  kúpu zájazdu  za zníženú cenu.

Čo hovorí prax cestovných kancelárií? Ide o predaj v čase niekoľko dní až 6 týždňov pred začiatkom zájazdu.  Tie cestovné kancelárie, ktoré v minulosti  začali predaj last minute aj s troj či štvormesačným  predstihom,   z dlhodobého hľadiska sa  ponárali do  finančných problémov.  Ale to zákazníka nezaujíma, to trápilo  zle kalkulujúce cestovné kancelárie.

Prečo bude menej  last minute  leteckých zájazdov?

Príbeh  lietadla Boeing 737 – MAX  je známy.  Dve letecké  tragické nešťastia,   následné opatrenia,  odstavenie  týchto typov lietadiel z prevádzky tzv. „uzemnenie“.  Hovorí sa, že každý je nahraditeľný a všetko je nahraditeľné. Áno to je pravda, ale…. V súčasnej  situácii letecké spoločnosti, ktoré sa spoliehali na tieto vysokokapacitné lietadlá  musia riešiť ich výpadok.  Cestovné kancelárie zabezpečujú  letecké zájazdy tzv.  charterovou dopravou. To znamená, že si objednávajú celú palubu lietadla u leteckej spoločnosti, ktorá  zabezpečuje let podľa požiadaviek cestovnej kancelárie do konkrétnych cieľových destinácií cestovnej kancelárie.  Cestovné kancelárie ako odberatelia tiež museli urýchlene riešiť danú situáciu. Nedostatok veľkokapacitných lietadiel si vyžaduje umné využívanie lietadiel, ktoré sú k dispozícii. Slovenské cestovné kancelárie okamžite reagovali a išli touto cestou.  Takže všetko je v poriadku, letecké zájazdy sú pripravené.  Podobne sa správajú aj zahraničné cestovné kancelárie.

Čo z danej  situácie vyplýva?

Cestovné kancelárie majú pripravené letecké zájazdy  rozumne, bez zbytočných letov, ktoré by si vyžadovali  predávať na last minute.  Tento rok  zrejme bude  naplnená litera poučiek o last minute. Skutočne pôjde o predaj zájazdov, ktoré sa uvoľnili na poslednú chvíľu a sú k dispozícii na predaj.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:57

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.