Dá sa ryžovať v cestovnom ruchu?

13. júla 2015, ludkanova, Nezaradené

Doba, keď určití  ľudia boli v správnom čase na správnom mieste a dostávali hotely za 1 korunu, tá  je nenávratne preč. Na prstoch by sme mohli zrátať, koľko týchto zariadení  na Slovensku ešte existuje a vlastníci sa postarali o ich rozvoj.  Investície do cestovného ruchu idú zväčša  z  balíka peňazí, ktoré vznikli v inom biznise.  Je otázka ako rýchlo sa investície vrátia. Tak  a čo s tým ryžovaním…..  Dá sa ? Áno, ale seriózne.  Bez fiktívnych            transferov, či fiktívnych  schránkových firiem.  Skutočné priam klasické ryžovanie zlata vo vode. Táto turistická atrakcia  funguje na Slovensku na viacerých miestach, kde dolovanie zlata má svoje historické opodstatnenie.

S mladými žurnalistami svetovej federácie FIJET  sme ryžovali zlato v Hodruši Hámre.   Celý  „zážitok“ organizuje muž, ktorý nečaká na zbohatnutie.    Svoje športové hobby premenil na zážitok –  atrakciu,  spojenú aj s prehliadkou 10 km podzemných chodieb pôvodnej bane na zlato a vlastnej expozície  nerastov.

Tento muž  zatiaľ do cestovného ruchu vkladá  a zisky  ešte neočakáva.  Budovu súčasného múzea  Bane Starovšesvätých rekonštruoval na vlastné náklady, bez  finančnej pomoci štátu, či inej inštitúcie.  Múdro by sme to nazvali brownfield.  Ppôvodne   rozpadávajúca budova riaditeľstva bane po rozsiahlej  rekonštrukcii  opäť ožila.  Pre zlatokopov zlatko nasypú do štrku, aby ho  zážitku chtiví turisti spätne poctivo ryžovali.  Žltý  kov  organizátori  nemusia kupovať v obchode. Kúsok ďalej je baňa na ťažbu zlata, striebra, medi a olova.  Obnovená ťažba funguje a tak jeden zo spolumajiteľov sa  pre svoju radosť aj radosť návštevníkov venuje v Hodruši Hámre  cestovnému ruchu.

http://tv.teraz.sk/spravodajstvo/ryzovanie-zlatamp4559d35f594739921ebc0c811/4431/

Video  –  autor Viliam Šuška