Múr na hranici alebo pohodový Palić

27. júla 2015, ludkanova, Nezaradené

kompa

Maďarsko-srbská hranica mala pre cestujúceho, ktorý toto miesto prechádzal,  vždy príchuť kontroly a menej príjemného pocitu. V minulosti to bolo kvôli alkoholu a cigaretám, ktoré boli lacné v Srbsku a drahé v Maďarsku. Neskôr  z  dôvodu ochrany Shengenskej hranice a teraz sú to utečenci.
Kúsok za hranicou, na území Srbska, neďaleko Subotice,  len niekoľko kilometrov od diaľnice sa nachádza Palić (46° 6′ 32″ North, 19° 46′ 2″ East).  Prechádzka pri jazere v  Palići  pripomína rozkvet uhorského kúpeľníctva a jeho vplyvu na architektúru viacerých objektov v tomto mestečku  priamo pri jazere. Úsmev vyvoláva historický exkurz na pláže, ktoré boli pôvodne rozdelené pre ženy a mužov zvlášť. V súčasnosti jazero dôkladne revitalizovali, budujú rekreačný rezort, chystajú celý komplex rozšíriť, postaviť nové ubytovacie zariadenia, mítingové priestory. Mesto s areálom jazera spája tzv. Splitska aleja. Čaro jej dodáva nielen stromoradie, ale i vilky v ktorých sú kaviarničky, reštaurácie či galéria miestnej akademickej maliarky. Lokálne reštaurácie si uvedomujú možnosti podnikania v cestovnom ruchu, nečakajú na dotácie a rozbehli v okrajových častiach mestečka v prostredí prírodnej scenérie reštaurácie s typickou lokálnou gastronómiou.
Je otázka, čo sa stane turistickou atrakciou v tomto regióne. Múr, ktorým sa chystajú Maďari riešiť  problém utečencov na svojej hranici, alebo mestečko Palić, ktoré ponúka pohodu a oddych,  kúsok od hranice na území Srbskej Vojvodiny.

kr

Foto 1: autorka článku – okolie reštaurácie s lokálnou gastronómiou

Foto 2: autorka článku – Splitská alej