ITB BERLIN – utečenci a cestovný ruch

15. marca 2016, ludkanova, Nezaradené

ITB BERLIN je najväčší veľtrh cestovného ruchu v Európe. Aj tento rok  potvrdil , že ide o prehliadku cestovného ruchu všetkých kontinentov na ploche,  ktorá je cca  25x väčšia ako slovenské najväčšie výstavné areály. Benefitom  pre návštevníka sú  debaty, odborné prednášky a workshopy.  Prednášky využívajú   najväčšie  globálne, či medzinárodné  firmy,  ale i národní, či lokálni producenti hlavne na svoju prezentáciu.

Zaujímavé boli   diskusie odborníkov.  Dnes priblížim debatu, ktorá sa sústredila  na aktuálne problémy spojené s pohybom utečencov.   Počas všetkých štyroch dní veľtrhu bolo možné sledovať, ako   odborníci  vyjadrovali  svoje názory a odpovede, čo  znamenajú utečenci pre  cestovný ruch.

Generálny tajomník Svetovej organizácie cestovného ruchu UN WTO Taleb Rifai  zdôraznil potrebu  bezpečnosti  a potvrdil  jej top-prioritu  aj na úrovni štátnych inštitúcií.    Problém utečencov  a zvýšenie kontroly na hraniciach  v Európe prepojil vyhlásením „Schengen  znamená veľký úspech, ale  je v ohrození.“

Jedna  z debát na danú tému  ukázala rozporuplné názory, ktoré zachádzali až do extrémov.   Potvrdil to aj  Christian Nordhorn z AIEST,  ktorý hovoril o premene  cestovného ruchu pre utečencov ako nového zdroja ekonomických príjmov.  Napriek tomu, že v prednáške prezentoval problémy ostrovov Lesbos a Kos,  v ďalšej rozprave pasoval za imigrantskú destináciu     celé Grécko.  Samozrejme tento názor korigovali ďalší účastníci diskusie.   Debata  však ukázala, že aj odborníci  s dobrým úmyslom  majú na tento problém veľmi  rozdielne názory.

V plnom rozsahu možno súhlasiť s vyjadrením George Drakopoulusa,  CEO tourism generis,  ktorý upozornil na skutočnosť,  že  stále sa hovorí o sprievodných javoch a dôsledkoch, ktoré prináša pohyb migrantov. Zdôraznil však  že  nikto sa nezmienil o príčine súčasnej situácie, ktorú musia  riešiť politici  a nie vojny.

LNrefugees1

Foto. autorka

 

 

 

Zajtra: o zážitkoch