Kam budeme lietať z Bratislavy?

11. marca 2017, ludkanova, Nezaradené

 

Bratislavské letisko M.R. Štefánika včera uvítalo „inauguračný let“ a otvorenie novej linky Bratislava – Kluž Napoca. Podľa generálneho riaditeľa letiska Ivana Trhlíka ide o ďalší krok ku zvyšovaniu počtu cieľových krajín.  V rozhovore pre médiá uviedol, že tento rok bude možnosť letieť z Bratislavy do 42 rôznych destinácií.

Letecké spoločnosti hľadia na svoje kritérium  obsadenosti lietadiel, efektívnosti, ziskovosti. Takže nie je to vždy len o cestovnom ruchu. Na tlačovej konferencii odznelo vyjadrenie,  že cieľom  letov je mobilita obyvateľov.

Mobilita obyvateľov

Čo to znamená mobilita obyvateľov?  Podľa môjho názoru ide o tri základné segmenty  cestujúcich.  Obchodní cestujúci, ktorí v ostatnom čase využívajú aj nízkonákladové spoločnosti smerujúce  do Bratislavy.

S nízkonákladovkami lietajú ľudia za prácou.  V minulosti  napĺňali lety do Londýna, či Dublinu  naši občania,  ktorí si našli pracovnú príležitosť v zahraničí. Lety z Bratislavy  im   vytvorili podmienky pre rýchly presun  do týchto miest.

V neposlednom rade  ide  aj o cestujúcich turistov.  Tí  očakávajú širokú ponuku destinácií do celej Európy v prijateľných časoch.

Nízkonákladovka  Wizz air orientuje svoje lety do juhovýchodnej Európy (Sofia, Skopje, Tuzla, Kluž-Napoca, Kyjev).  Možnosti prestupu a prepojenia na vzdialené lety ponúka spojenie Bratislava Varšava.   Záleží na rozhodnutí mladých ľudí, či budú mať záujem a využijú  možnosť cestovať do  uvedených miest.  Tie sú   pre nich relatívne neznáme  a išlo by o cestovný ruch.   Je však pravdepodobné, že vo väčšom rozsahu pôjde o  cestujúcich, ktorí budú  z uvedených  krajín  juhovýchodnej Európy prichádzať za prácou na Slovensko.

 

Klasickí dovolenkári

Či bratislavské letisko dosiahne tento rok číslo 2 milióny cestujúcich – ukáže čas. Dosiahnuť vytúžený počet cestujúcich  závisí aj od  záujmu  o letné zájazdy slovenských  cestovných kancelárií  do prímorských letovísk.    Tie  objednávajú pre svojich dovolenkárov  v rámci charterových letov   celé kapacity  lietadiel.

Treba však poznamenať, že stabilita trhu a vlastnícka timetable
stabilita letiska sú základné predpoklady, aby  2 milióny cestujúcich  skutočne využili služby bratislavského letiska.

Foto: autorka