2 milióny poslucháčov

14. apríla 2017, ludkanova, Nezaradené

to boli výsledky  počúvanosti rozhlasovej relácie Pozor zákruta v časoch  socializmu.

Zákruta aj o cestovnom ruchu

Spočiatku  (1962)  bola na programe  raz  do týždňa,  neskôr  denne od jednej poobede.  Vtedajší redaktori , či moderátor  Igor Štefuca  by určite spomínali nielen na motorizmus v tom období, ale aj na fenomén  výbornej hudby.     A tak “zákrutu” počúvali  vtedy všetci –   mladí i  starí, motoristi aj tí , ktorí o aute ani nesnívali.   Čo však bolo dôležité, že aj keď nešlo o  cielené promo na cestovný ruch, táto relácia ho v podstate vždy  aspoň  počas niekoľkých minút naplnila.

Súčasná zákruta

Pozor zákruta existuje dodnes a  jej vek fantastických 55 rokov je v cestovnom ruchu považovaný za seniorsky.  Podľa vyjadrenia programového riaditeľa Vincenta  Štofaníka v roku 2015  “už netreba hovoriť o výmene žiarovky”.  Iste.  Samozrejme,  informácie   o autách sú už  niekde inde.

Len tak uvažujem, že za rôzne “dovezené” formáty (televízne aj rozhlasové) platí RTVS státisícové poplatky.  Nemáme veľa formátov ktoré prežili dobré  i zlé,  overil ich  čas a  vznikli u nás.  Zákruta takýto formát je.  Od roku 2015  na celoštátnom vysielaní už miesto nenašla a  musí  sa uspokojiť  len s regionálnou úrovňou vysielania západ,  stred, východ. To podmieňuje  možnosti,   náklady na tvorbu aj výber hudobnej produkcie.

Archív aj internet určite vytvárajú podmienky pre  zvýšenie   dosahu vysielania v porovnaní s  obdobím pred rokom 1990.  Je otázka, či zákruta aj teraz konštatuje  2 milióny  poslucháčov.