Budú rekreačné poukážky nový impulz?

12. júla 2017, ludkanova, Nezaradené

Správa z ministerstva

Najnovšia aktualita z Ministerstva dopravy a výstavby SR (12.07.2017) prináša informáciu o  snahe   zaradiť do praxe tzv. Rekreačné poukážky” na Slovensku.  Skutočne je pravda, že Francúzi využívajú rekreačné poukážky a upevňujú si  cestovanie vo vlastnej krajine už desaťročia.  Rôzne formy cestovných poukážok  v určitých obdobiach zaviedli aj naši susedia v Maďarsku aj v Poľsku. Na Slovensku boli viaceré návrhy  na túto tému  doteraz  nepriechodné.

Rekreačné poukážky a ich význam

Podľa vyjadrenia štátneho tajomníka Petra Ďurčeka   “umožní systém zamestnávateľovi, aby svojim pracovníkom prispel na dovolenku na území SR až 55 percentami z celkovej maximálnej sumy 500 eur. Tieto náklady by boli daňovým nákladom a neplatili by sa z neho dane ani odvody. Zvyšných 45 percent by si doplatil samotný zamestnanec tak, ako je to dnes napríklad pri stravných lístkoch.”

V rámci cestovného ruchu a ochrany zdravia mládeže sa v minulosti  dostali do praxe  lyžiarske zájazdy a znovzrodenie škôl v prírode.   Prijatie systému  rekreačných poukážok pre slovenských občanov  nie je nový návrh.  Ale  z aspektu celého administratívneho procesu je opäť len v začiatkoch.

Čo treba, aby sa daný návrh dostal do praxe?

Cesta je  dlhá  s viacerými   otáznikmi.  Ak by sa  návrh dostal  do úspešného cieľa, možno by to pomohlo  slovenským občanom formou  finančne  zvýhodnenej dovolenky,  regiónom  v SR, kde je cestovný ruch zaujímavý,  producentom služieb cestovného ruchu a v neposlednom rade aj miestnym obyvateľom.