Príbeh Neša

26. augusta 2017, ludkanova, Nezaradené

Návrat do krajiny rodičov

Narodila sa v Nemecku v rodine tureckých rodičov. Výborne sa učila. Po maturite prišli na  návštevu do Nemecka  dvaja bratia. Všetko  to išlo akosi rýchlo, Neša sa zasnúbila s jedným a jej sestra s druhým bratom.  Obe prišli do Turecka, do rodiny, ktorá vlastnila veľký hotel v známom prímorskom stredisku, pekárne,  v neďalekých kopcoch reštauráciu,  aj  malú zoo pre detských návštevníkov.

Biznis aj rodina

Z Neši sa stala hotelierka.  Výborne piekla,  vedela sa otáčať aj v kuchyni, kde s cukrármi často vytvárali sladké divy. Manžel riadil hotel a staral sa o kontrakty, aby bol hotel plný.  Neša sa snažila prelomiť historicky zabehané procesy v hoteli. Niekedy sa darilo viac, niekedy menej. Vážila si hostí,  každého vítala s úsmevom. Keď prišiel klient s bezlepkovou diétou, ihneď skontaktovala hosťa a šéfkuchára, aby sa dohodli a pobyt dovolenkára   so špeciálnymi potrebami bol v pohode.   Na Nemcov mala tak trochu slabosť,  bolo vidno, že sa s nimi rada porozprávala.  Na druhej strane to však boli hostia, ktorí sa vracali do hotela každoročne.

Nostalgia za mladosťou a túžbou po univerzite v Neši  zostala. I keď veľa času na sny nezostávalo, veď  dve deti jej tiež dávali zabrať.  Syn Mustafa bol  v tvári aj s úsmevom priam mamina kópia. Zaujímavé bolo Nešino  rozprávanie, ako si zvykala na nový život po svadbe v rodnej, ale pre ňu predsa len novej krajine.  Aká jej bola turečtina zrazu ťažká,  resp. jednoduchšie bolo pre ňu si prečítať knihu v nemčine, ako v slovne veľmi bohatej, ale  ťažkej literárnej  turečtine.

Hotelový sen

Celá rodina, všetci bratia a sestry žili  svojimi každodennými radosťami aj starosťami. Tak ako to býva.  Rodina mala dostatok pozemkov.  Neša s manželom postavili ďalší hotel v inom  stredisku pri Stredozemnom mori.  Bola to pre nich nová výzva, možno  aj riešenie osamostatniť sa od ďalších bratov a sestier.   Environmentálne priateľský hotel s vlastnou veternou elektrárňou a novým konceptom  podľa jej predstáv.

Život ….

Z hotela sa radovala pár  rokov a mala veľa ďalších plánov.  V pokojný daždivý zimný deň ju však srdce  zradilo. Mala 36 rokov.

Foto: autorka

sargerme