Česko-slovenské páry sú na veľtrhu cestovného ruchu vítané

17. februára 2018, ludkanova, Nezaradené

V cestovnom ruchu história ako príbeh

Všetky významnejšie aktivity cestovného ruchu sa v tomto roku v Českej republike  nesú  v znamení 100. výročia založenia Česko-Slovenska a 25. výročia vzniku  dvoch samostatných nezávislých  štátov Slovenskej republiky a Českej republiky.

Česi nastavili celú tohtoročnú  marketingovú  kampaň všetkými formami a prostriedkami.  V cestovnom ruchu prezentujú toto výročie ako  príbeh.   Na rozdiel od Slovenska  Česi  aj tento rok vyhľadávajú príbehy, ktorými dokážu upútať potenciálneho návštevníka. Pokiaľ minulý rok sa niesol príbehmi spojenými s témou barok, tento rok ide o  tému už spomínaného výročia, ktoré možno vyjadriť aj v príbehoch architektúry a dizajnu, príbehoch lifestylu a príbehoch značiek a priemyslu.

Monika Palatková, riaditeľka marketingového Czech tourism  (Česká centrála pre cestovný ruch) hovorí o nových on-line technológiách.   Menuje nové  3D spoty koncipované ako  prelety  nad pamiatkami v Česku  a  prvky virtuálnej reality, ktoré  určite oslovia mladých ľudí, potenciálnych návštevníkov zo Slovenska.

Z hľadiska výročia je Česká centrála cestovného ruchu  poverená zabezpečením marketingovej podpory pre medzirezortnú spoluprácu na spoločných česko-slovenských oslavách počas celého roka.

Príbehy v médiách

Czech travel press  a slovenský FIJET SLOVAKIA, novinári, ktorí sa špecializujú na cestovný ruch    pripravujú na základe monitoringu spoločnú súťaž  zaujímavých a kvalitných mediálnych výstupov o cestovnom ruchu v prepojení na Česko a Slovensko. Pôjde o  príspevky zverejnené  v rozhlase, televízii, printových a on-line médiách.

Veľtrh cestovného ruchu

Počas medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu Holiday World v Prahe, veľvyslanec  SR v Českej republike Peter Weiss zdôraznil, že práve v oblasti cestovného ruchu vidí mimoriadnu  možnosť ukázať jedinečnú  a pozitívnu stopu, ktorú zanechala spoločná história, jazyková a kultúrna blízkosť a zároveň 25 ročnej samostatnej cesty prepojenej vzájomnou spoluprácou.

Osobná prítomnosť ministra dopravy a výstavby SR Arpáda Erseka a nového generálneho riaditeľa sekcie cestovného ruchu Zoltána Kovácsa na veľtrhu  vytvorila podmienky  nielen  na formálnu zdvorilostnú  návštevu. Veď práve pri tejto  príležitosti   bola možnosť  vzájomného stretnutia s českými partnermi na úrovni ministerky a riaditeľky  Českej centrály CR.

Slovenský príspevok predstavuje  partnerstvo Slovenska na tomto medzinárodnom veľtrhu a partnerstvo Slovenska aj na medzinárodne renomovanom tradičnom podujatí filmového festivalu  cestovného ruchu Tour-film, ktorý sa každoročne koná v Karlových Varoch.

Slovenská prezentácia v Prahe

Slovenský stánok opäť vsadil na   zabehané vizuálne prezentácie,  fujaristov, ochutnávku kvalitných zrelých syrov, sokoliarov z  prvej sokoliarskej základnej školy na svete zo Štiavnických Baní  a bryndzové halušky, ktoré pripravuje majster sveta v tejto disciplíne. Halušky boli výborné a našťastie ich pripravovali v priestoroch  pred vstupom do haly, kde ťažká aróma prepečenej slaninky dominovala.

Slovensko by určite mohlo ukázať viac a zaujímavejším  spôsobom.  Zachrániť súčasné Slovensko u návštevníkov veľtrhu  sa organizátori slovenského stánku na veľtrhu   rozhodli prostredníctvom  „slovenskej“ speváčky Celeste Buckhingham a umelkyne Márie Zelenej s jej  produkciou umeleckých šiat s motívmi slovenských a českých miest. Rok 2018 je vyhlásený za rok kultúrneho dedičstva. Asi treba  aj prezentáciu Slovenska  vnímať z tohto pohľadu.

Oficiálne darčeky poskytol Bratislavský samosprávny kraj (Bratislavský region tourism). Samostatné stánky mali Nitriansky a Trnavský samosprávny kraj.

Česko- slovenské páry sú vítané

V nedeľu  privíta medzinárodný veľtrh v Prahe  bezplatne  návštevníkov, ktorí   v tomto roku oslavujú 25 narodeniny (čiže narodení v roku vzniku samostatnej SR a ČR) a česko-slovenské manželské páry aj s ich deťmi.

Foto: autorka blogu