V Komárne turistov nechcú?

26. mája 2018, ludkanova, Nezaradené

Teplo, slniečko a voľný víkend. To je príležitosť  na  cestovanie aj po slovenských lokalitách. Minulý týždeň prebiehala noc múzeí.  Často sme sa stretávali s plagátikom, ktorý upozorňoval na možnosť navštíviť zaujímavé atraktivity múzeí,  hradov, zámkov.

V Komárne  sa nachádza aj unikátna pamiatka, ktorá ašpiruje do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.  Je to sústava  opevnení, i  keď často sa zjednodušene nazýva protiturecká pevnosť. Ide dokonca  o najväčší fortifikačný komplex na Slovensku.

Chcete vidieť pevnosť aj z vnútornej strany?

Na návštevu však zabudnite. Ani   tento  termín 19. mája , ktorý bol zaujímavý pre múzeá na celom Slovensku nevyvolal  potrebu otvoriť pevnosť aspoň v poobedňajších hodinách (ako to robili iné atraktivity) .   Jednoducho tak ako každý rok v komárňanskej pevnosti  neriešia  potenciálnych záujemcov o návštevu.

Na web http://www.komarno.sk/sk/prehliadka-pevnosti_4260.html  je možné prečítať si  nasledujúcu informáciu:

  1. október – 31. máj:

Pondelok: prehliadky sa nevykonávajú

Utorok až piatok: o 9:00, 11:00 a 14:00 hod.

Víkendy: návšteva možná len pre skupiny nad 20 osôb po predbežnej konzultácii 5 dní vopred.

Na inom mieste je spomenutá možnosť návštevy v sobotu o 11,00 a 14,00 hod. ale tá mierne odporuje informácii, ktorú citujem.

V rozpise cien je dokonca aj marketingová cena pre rodiny s deťmi. Ako však tieto rodiny sa majú  cez víkend dostať do pevnosti, keď  je stanovená podmienka 20 osôb a nahlásenie 5 dní vopred? Alebo ak je pravdivá informácia o vstupe o 11,00 a 14,00 hodine tak povedzme si úprimne, ide o čas, kedy rodiny  s deťmi obvykle obedujú.

V pevnosti ešte stále nepochopili  aj ďalšiu skutočnosť, že prevažná časť zahraničných návštevníkov Slovenska sú individuálni klienti, ktorí   si málokedy plánujú svoje cestovanie a konkrétne návštevy s 5 dňovým predstihom.

Prečo sa nedá alebo nechce? 

Chápem požiadavku bezpečnosti a potrebu sprevádzať v prítomnosti odborne vyškoleného sprievodcu. Nechápem, prečo nie je možné riešiť tento problém aspoň počas víkendov aj  mimo júna až augusta minimálne v poobedňajších hodinách a nie len cez obed (ak táto informácia platí).    Hlavne keď na maďarskej strane to  už roky  funguje a na slovenskej strane spíme sladkým spánkom.

Škoda aj hanba, že takáto významná pamiatka nemá záujem o návštevníkov.  Načo sú rôzne marketingové kampane  (vrátane Noci múzeí), stratégie a finančné podpory, keď  takýto postoj  naďalej potvrdzuje  totálne negovanie požiadaviek  potenciálnych účastníkov cestovného ruchu.

Foto:autorka

informačná tabuľa

vchod do novej pevnosti