Agát na Zemplíne=nielen med

15. mája 2019, ludkanova, Nezaradené

Vždy som bola presvedčená, že agát je najdôležitejší zdroj na  výrobu slovenského kvalitného medu. Preto ma trochu prekvapila informácia, že na juhovýchodnom  Slovensku bude víkend agátového vína.

V tufových pivniciach v Malom Horeši možno vnímať agátovú vôňu predsa aj  trošku inak, vo víne.  Produkcia agátového vína má už  „dlhodobú“  tradíciu. Starosta Malého Horeša  Csaba Furik hovorí o úspešnej prezentácii agátového vína formou  degustácií v rámci Dňa otvorených pivníc. Pokiaľ v minulosti  išlo o prezentáciu 10 – 15 druhov vín, v súčasnosti si možno vychutnať 40 druhov agátových vín. Spočiatku prichádzali  na dni otvorených pivníc agátovej vône len turisti zo Slovenska a susedných  krajín, počas desiateho ročníka našli toto podujatie aj návštevníci zo zámoria.

Uvidíme, čo ponúknu dni otvorených pivníc v Malom Horeši  tento víkend. Tak ako po minulé roky podujatie bude   nielen o ochutnávke vína, ale aj o miestnych vinárskych tradíciách, o technológii výroby vína, jeho uskladnení i predaji.

Samozrejme ide o víno z produkcie v období, kedy včielky opeľovali agát hojne.  Uvidíme, čo sa udeje po tohtoročnej jari v situácii mimoriadneho úbytku včiel a mrazivých nocí.

Dúfajme, že bude dostatok medu a vína aj v budúcnosti.  Ale to je už iná téma…….