Založ si blog

Albánsko – predstava a skutočnosť 2

Asociácia 2:  bunkre

Skutočne ich je  viac ako dosť.  Sprievodcovia hovoria o počte 750 tisíc, iné zdroje spomínajú aj číslo viac ako  milión. Fakt, vidno ich na každom kroku a nachádzajú sa aj tam, kde by sme ich  možno ani neočakávali.

Na vidieku  sme videli bunkre  typické s polkruhovou  kupolovitou strieškou, ale aj  bunkre vybudované priamo v podzemnej časti umelo vytvorených kopcov. Tieto skutočne pripomínali kryt  a boli aj priestorovo trochu väčšie.

Šokujúco na mňa zapôsobil obrázok krajiny, ktorý sa nám  naskytol pri pohľade z vyvýšeného priestoru antického Apolónia. Bunkre postavené v jednej línii možno v 200 metrovom rozostupe.  Tu som si  opäť uvedomila,  čo znamenajú politické rozhodnutia.

Súvisia bunkre s okupáciou  Česko- Slovenska v r. 1968?

Rozhodnutie  totalitného režimu  Envera Hodžu o vytvorení obrany proti nepriateľovi, to bol projekt bunkrov.  Kto bol nepriateľ?  Západ aj východ.  Východ hlavne v čase po roku 1968. Tu sa dostávame do súvislosti s okupáciou  Česko-Slovenska vojskami vtedajšej „Varšavskej zmluvy“.   Albánsko odmietlo  participovať na  okupácii a vystúpilo z tohto vojenského  paktu.  Či išlo o  vyústenie sporov   Albánska s vtedajším Sovietskym zväzom, alebo okupácia bola  skutočne výrazný stimul na rozhodnutie Albánska odtrhnúť sa od vtedajšieho východného  vojenského bloku – to  určite kvalifikovane posúdia historici.

Bunkre ako  retro  

V Tirane z jedného bunkra urobili múzeum, ďalší menší je súčasťou pamätníka totality spolu so symbolom Berlínskeho múra. Na vidieku  sú bunkre  zväčša prázdne.  V záhrade domu sme videli aj bunker s komínom, ktorý využívajú ako udiareň. V poli sme sa zastavili pri bunkri, na ktorom viala vlajočka. V tomto bunkri býval  subtílny človiečik. V blízkom potoku si pral bielizeň a hneď vedľa bunkra sa pásol  koník,  uvoľnený z  jednoduchého povozu.   Aj v tejto strašnej chudobe nás privítal s úsmevom a ponúkol nám plánky, ktoré odtrhol zo stromu……

Foto: autorka

Pokračovanie

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.