Bravčové stehno na Krku?

8. augusta 2019, ludkanova, Nezaradené

Tento víkend sa dovolenkári na chorvátskom ostrove Krk   určite opäť zabavia na podujatí, ktoré má už svoju tradíciu  päť storočí.  V súčasnej podobe  ide o tzv. „Krčský veľtrh“ , ktorý tak ako to v lete býva ponúka veľa zábavy a hlavne prehliadku lokálnych produktov od medu počnúc, olivového oleja, rôznych syrov až po špeciálne sušené bračové stehno spracované na jemnú šunku – pršut.

Čím je zaujímavé práve podujatie na Krku?

Pre našich turistov je asi najväčším lákadlom ukážka umenia ručného  krájania pršutu . Je to pekné „divadlo“ zručnosti mäsiarov, ktoré   každý rok  je možné   vidieť priamo v meste Krk na námestí Kamplin.

Nie je pršut ako pršut

Tí ktorí sa vyznajú v údenárskej výrobe, tak vedia oceniť aj kvalitu.  V Chorvátsku sú známe tri druhy pršutu – dalmatínsky, istrijský a ten z Krku.

Dalmatínsky pršut sa suší  dymom a celé bravčové stehno je pokryté kožou. Naopak istrijský pršut   je  bez kože a suší sa na vzduchu.  Pršut na Krku je tiež  sušený na vzduchu vďaka pôsobeniu známeho vetra „bura“,  ktorý prichádza od mora.  Morská soľ, korenie, rozmarín, to sú prísady, ktoré  pridávajú chuť  tejto mäsovej lahôdke.  Proces sušenia a dozrievania sú vlastne dva rovnaké  časové úseky z celej niekoľko  mesačnej   doby spracovania  pršutu.  Celkový čas totiž závisí od hmotnosti bravčového stehna. 1 kilo = 1 mesiac.

Dobrého je vždy málo 

Pršut samozrejme  chutí  výborne  servírovaný  na drevenej doštičke s olivami, alebo ako  malé občerstvenie vo forme tyčinky. Ale čo je dôležité,  ten z Krku možno  nájsť  len  na Krku. Priamo  v predajni výrobne, alebo počas takýchto slávností, aká sa koná práve tento víkend na  jadranskom ostrove Krk.  Pršut z Krku  do supermarketov nejde. Prečo?  Dobrého je vždy málo.

Foto: autorka