Čo je iné na vianočných trhoch v Záhrebe

15. decembra 2019, ludkanova, Nezaradené

Slováci obdivovali vianočné alebo adventné trhy v minulom storočí   v nemeckých a rakúskych mestách. Do Viedne cestovali za sladkou pochúťkou  tzv. šamrolky a neodmysliteľný punč.  V nemeckých mestách kupovali marcipánové sladkosti.

V súčasnosti je už adventný trh prakticky v každom meste v SR a aspoň vo všetkých  hlavných mestách v strednej a juhovýchodnej Európe. Kto má rád tieto podujatia má možnosť pocítiť predvianočnú atmosféru doma, kde ide hlavne o stretnutie s priateľmi. V  iných mestách určite aj porovnáva.

Čo ma zaujalo na adventných trhoch v Záhrebe?

Veľký počet  stánkov, v ktorých sa prezentovali výrobcovia gastronomických pochúťok a lahôdok z celého Chorvátska.  Svoju ponuku klobások, pljeskavice  a údenín priniesli z Istrie, vegánske  jedlá možno ochutnať od producentov reštaurácie   zo známej jadranskej destinácie, známej piesočnatej pláže Bol. Degustácia vína dáva možnosť spoznať nielen jednoduché stolové vína z rôznych lokalít Dalmácie, ale aj vysoko kvalitné, ktoré už nie sú za ľudovú cenu.  V Záhrebe ide o rozmanitosť ponuky.  Čo je však dôležité, títo „stánkari“  prichádzajú do Záhrebu z vnútrozemia aj od Jadranu. Vo svojich turistických destináciách majú momentálne  zimný pokoj. A tak prichádzajú nielen za vianočným biznisom, ale aj za potenciálnym hosťom, ktorý príde v lete k nim do ich reštaurácie.  Zaujal ma stánok s minerálkami a vodou. To som na našich trhoch skutočne nevidela.

Všetko na facebook

Informačné technológie na komunikáciu aj reklamu  využívajú viacerí podnikatelia úplne jednoduchou formou. Vytvárajú  relatívne príjemné, vhodné miesta priamo v blízkosti svojich stánkov  na fotografovanie. Samozrejme s cieľom aby  každý  zavesil svoju fotografiu na facebook. Pre  istotu ešte sľubujú aj výhru.

V jednom priestore v blízkosti luxusného hotela je časť adventného trhu, kde sú všetky nápisy v angličtine, hrá notoricky známa anglicky spievaná hudba, všetko pre zahraničného návštevníka. Čo je však pozitívne, aj  v tejto časti predávajú   lokálne chorvátske špeciality.

Foto: autorka