Kolobežky, fajn, ale. ..

10. mája 2020, ludkanova, Nezaradené

Zdieľaná jazda na kolobežke. Myšlienka nie je nová, vo svete už známa dlhšie obdobie. V Bratislave predchádzajúci pokus  prenájmu kolobežky opätovne ožil a ujal sa. Možno v dôsledku  opatrenia v súvislosti s taxi službami, alebo jednoducho je tu opäť jar.  Možno len uvítať, že  máme ďalšiu formu ako si spestriť  pohyb v meste.

Prenájom kolobežky

Poviem úprimne, upútalo ma silné led svetlo, ktoré aj v súmraku  podporuje relatívnu bezpečnosť jazdy. Všetko je v súlade s možnosťou požičať si tento dopravný prostriedok na presun, alebo len tak na vozenie. Aplikácia funguje, je jasná zrozumiteľná. Cena na zváženie, ale ide o rozhodnutie dopytu, či má alebo nemá záujem o kolobežku.

Parkovanie kolobežky

Kde možno nájsť, alebo kde zaparkovať kolobežku? Aplikácia dáva rady na ktorých miestach je možné nájsť a odložiť kolobežku. Pre istotu si aj vymedzuje právo sankcie pokutou (30 EUR) v prípade,  ak zákazník odstaví kolobežku na nevhodnom mieste.

Nechápem však, ako je možné že spoločnosť, ktorá prevádzkuje kolobežky, využíva bežné, mestom vybudované stojany na bicycle.  Myslím si, že  táto spoločnosť by mohla

  1. dohodnúť sa s mestom na slušnom spôsobe zaparkovania a nie na parazitovaní miesta pri  bicyklových stojanoch
  2. zafinancovať špeciálne – označené –  stojany, ako sú bežné na prenájom bicyklov.

Cena za jazdu kolobežkou  nie je najnižšia (minúta jazdy  0,15 EUR). Tento spôsob „parkovania“ kolobežiek  síce pomáha totálne znižovať náklady, ale podnikateľská etika dostala na frak.