Myslí Slovensko na konkurenciu v cestovnom ruchu?

21. júla 2020, ludkanova, Nezaradené

Včera  zorganizovala marketingová agentúra cestovného ruchu v Taliansku –  ENIT ITALIA –perfektný webinar.

V čom bol perfektný?

Vybrané regióny sa  aspoň virtuálne prezentovali  potenciálnym záujemcom, novinárom,  či profesionálom, ktorí pôsobia v cestovnom ruchu.  Prezentácie boli stručné, výstižné, s krátkou video ukážkou regiónu. Všetko samozrejme v angličtine.  Taliani bojujú o svojho zákazníka.   Hľadajú všetky dostupné marketingové  možnosti.   Oslovujú potenciálne trhy. Včera to bolo on-line podujatie pre  trhy   a možný   dopyt zo Slovenska a z  Česka.

Ako Slovensko?

Vieme, že politika cestovného ruchu sa v súčasnosti orientuje hlavne na získanie domáceho zákazníka a podporu jeho cestovania po Slovensku.

Treba povedať, že smerom do zahraničia  Slovensko momentálne nemá celoštátnu agentúru ako je ENIT ITALIA.    V súčasnosti   prebiehajú procesy s cieľom vytvoriť ju. Ale máme 5 zahraničných zastúpení  cestovného ruchu. Tie pôsobia v rámci kompetencie Ministerstva dopravy a výstavby  SR.

Myslím si, že takýto webinar našich zastúpení aspoň v susedných   zdravotne bezproblémových krajinách v Česku, Rakúsku a Maďarsku by bol zaujímavý a určite by sa našiel dostatok  záujemcov sa zúčastniť a šíriť informácie  ďalej práve v tej krajine, kam webinar smeruje. Ide o návštevníkov  ktorí by na Slovensko  možno pricestovali, ubytovali sa, utratili by v našich podnikoch pár peňazí.   Webinar nie je finančne náročná  aktivita.  Treba  však snahu zo strany  zástupcu Slovenska v danej krajine a na druhej strane aj snahu regiónov prezentovať sa.

Organizácie cestovného ruchu  by to zvládli

Dnes v týchto chvíľach  prebieha   stretnutie   zástupcov   krajských organizácií i cestovného ruchu so  štátnou tajomníčkou  Katarínou Brunckovou  a s generálnym riaditeľom sekcie CR Radúzom  Dulom.  Určite budú  hovoriť o možnej spolupráci v rámci domáceho cestovného ruchu,  ale aj o  potrebe  „ dovozu  turistov a vývozu našich služieb“ to jest  príjazdu zahraničných turistov na Slovensko. Som presvedčená, že organizácie cestovného ruchu  by boli schopné pripraviť prezentácie a osloviť týmto spôsobom aj  organizátorov, novinárov aj  návštevníkov z uvedených susedných krajín Česka, Rakúska a Maďarska, kde Slovensko zahraničné zastúpenie má.

Foto: autorka