COVID 19 a tohtoročná dovolenka pri mori

13. septembra 2020, ludkanova, Nezaradené

Prvá  myšlienka –  more je v podstate rovnaké každý rok. Jedine búrky,  zelené riasy „kvitnúceho mora“ , tsunami alebo iné javy spojené s prírodou vnímame ako zmeny. Tento rok to však nebolo o prírodnom charaktere mora, ale o dostupnosti mora.  Všeobecne známa skutočnosť, že more  nie je luxus, sme mali možnosť počas slobody cestovania zistiť a užiť si. To že more  pozitívny vplyv na ľudský organizmus potvrdia lekári.  Pamätám si, že  moje dieťa  po ťažkom zápale pľúc, vďaka každoročnému  pobytu pri mori  nemalo „sople“ minimálne do decembra a nepoznaol, čo je to chrípka.  Otázkou výberu pre slovenského letného dovolenkára  bolo, či uprednostní Jadran, Stredozemné, Egejské, Iónske či  Čierne more  alebo smerom na západ Atlantik.

 Domáca dovolenka, náhrada za more

Tento rok v súvislosti s pandémiou Slovensko aj iné štáty presadzovali myšlienku domáceho cestovného ruchu. Tento variant bol podporený na Slovensku zákonom stanovenou povinnosťou  zamestnávateľa, poskytnúť finančný príspevok na tzv. rekreačný poukaz. Táto platí platí od 01.01.2019    To je v poriadku a dúfajme, že systém podpory účasti na domácom cestovnom ruchu zostane príkladom dobrej praxe aj v budúcnosti.  Tento rok Slováci spoznali  kúpele, hory, vodné nádrže a aquaparky,   či historické mestá spojené so zážitkom.  Možno to bolo východisko z núdze, ktoré však vytvorilo  možnosť, aby si Slováci opäť našli vzťah ku Slovensku ako turistickej destinácie.  Ide len o to, aby to východisko z núdze sa nestalo prikázanou povinnosťou. Potom by mi to pripomínalo tak trochu dobu socializmu, keď sme nemohli cestovať do zahraničia. V čase, kedy  pred cestovaním von  sme museli prosiť o rôzne povolenia a potvrdenia a aj  po príchode bolo treba vypisovať rôzne tlačivá.  Naše zahraničné cesty boli sledované v rámci vtedajších technických vymožeností.

Vráťme sa však k moru

Na začiatku sezóny  bola asi prvá skúška z nových podmienok nestability práve zmena  možnosti cestovať  bez obmedzenia do Bulharska.   Tí čo začiatkom júna dovolenkovali  v Bulharsku, museli v priebehu dovolenky menť letenky, lebo zmena prišla v utorok a od nasledujúceho pondelka sa Bulharsko dostalo do „nespoľahlivých“ červenou farbou označených krajín. Bolo to práve v týždni, kedy sa Bulharsko otváralo cestovnému ruchu a hotely začali vítať prvých zahraničných dovolenkárov.  Pre Slovákov táto situácia trvala celú sezónu.  Podľa verejne dostupných informácií, bude možnosť  cestovať do Bulharska bez hrozby karantény v čase, keď už pri Čiernom mori nie je najteplejšie…..

Chorvátsko ponúka „ naše slovenské more“  dlhé roky a určite platí známa pravda, že slovenský dovolenkár má Jadran rád.   Chorvátska ministerka cestovného ruchu a športu Nikolina Brnjac 24. augusta vyhlásila na tlačovej konferencii relatívne úspešný priebeh sezóny  s výhľadom dobrého septembra. „Očakávame, že sezóna bude pokračovať, ešte sa nekončí, ale iba ak ponecháme v platnosti dobré epidemiologické opatrenia, a ak bude dobré počasie“ uviedla. Doplnila, že epidemiologická situácia „v Istrijskej župe a v Prímorsko-gorskokotarskej župe je veľmi dobrá“.

Pre Slovákov sa Chorvátsko stalo „nespoľahlivé“ od 1. septembra a od tohto termínu  slovenský cestovateľ po návrate musí absolvovať karanténu.

Turecko sa činilo  o svoju popularitu a návštevnosť pri Egejskom aj Stredozemnom mori   na slovenskom trhu už dve dekády. V minulých rokoch patrilo ku navštevovaným destináciám aj zo strany slovenskej klientely.  Turecko prežilo túto sezónu aj bez Slovákov. Najvyššiu návštevnosť majú z Veľkej Británie a v menšom počte z Nemecka. Dokumentujú  to aj prehľady leteckých charterových liniek na  letiská  v Dalamáne (Marmaris, Fethiye) a v Izmire (Kušadasi).  Tento rok od 14. augusta  spustili charterové lety z Ruska.  Ruskí hostia smerujú hlavne do Antalyie.   Je jasné, že ide o najhoršiu sezónu v histórii, ale aj tak Turci očakávajú výsledky cca 45 – 50 % v porovnaní s minulým rokom.  Precízne dodržiavanie epidemiologicko-hygienických predpisov je v prímorských letoviskách  samozrejmé,  disciplína je aj zo strany domáceho obyvateľstva príkladná.  Očakávania tureckých  organizátorov aj hoteliérov pokračovať v dovolenkovej sezóne  do konca októbra sú  vzhľadom na  pravidelne stabilné teplé počasie  reálne.

Španielsko a Taliansko  v počiatkoch obdobia pandémie  boli ťažko skúšané krajiny.  Dokázali sa však pripraviť na letnú sezónu a operatívne riešili organizáciu pobytov  aj v podmienkach  zníženého rozdrobeného dopytu.  Grécko a Taliansko   boli pre slovenského dovolenkára otvorené  počas celej sezóny, Španielsko do polovice augusta. Tieto krajiny hlavne Španielsko  sú precízne  v dodržiavaní podmienok  prísnych epidemiologicko-hygienických opatrení.   Je potešiteľné, že v prehľade zdrojov  ochorení na COVID 19, ktoré uvádza Úrad verejného zdravotníctva v dokumente  „Analýza výskytu ochorení výskyt importovaných nákaz  do SR v auguste  2020“  bola importovaná nákaza  z Talianska v počte 5 osôb,  z Grécka v počte 4 osoby a zo Španielska tiež 4 osoby Zdroj: https://korona.gov.sk/wp-content/uploads/2020/09/analyza_covid_august_final_media-1.pdf, graf č. 6