Kedy si všimnú zodpovedné marketingové inštitúcie cestovného ruchu, že máme nové pamiatky zapísané do UNESCO?

23. augusta 2021, ludkanova, Nezaradené

Gerulata v Rusovciach (Bratislava)  a  a Kelamantia  v Iži (Komárno)

Denné periodikum  v dnešnom podcaste  a odborný časopis v článku informujú o tom, že  rímske vojenské tábory Gerulata Rusovce (Bratislava) a Kamantia v Iži  (Komárno) boli zapísané do svetového zoznamu kultúrneho  dedičstva UNESCO. V rozhovore s archeológmi Jaroslavou Schmidtovou a Ľudovítom Mathedészom z Múzea mesta Bratislava Antická Gerulata. si možno vypočuť (prečítať) skúsenosti z výskumu a zaujímavé poznatky zo života v období rímskeho impéria vo vojenskom tábore i v celej lokalite Gerulaty a okolia pozdĺž Dunaja. Ide o lokality a pamiatky, zaujímavé pre cestovný ruch.

 

Ako prezentujú Gerulatu  inštitúcie zodpovedné za marketing a medializáciu cestovného ruchu?

 

Slovakia travel   je bohatá stránka. Treba mať  však dávku   trpezlivosti ako sa dopátrať ku týmto pamiatkam.

V rámci informácíí o pamiatkach UNESCO sa zmieňuje o kandidatúre Limes Romanus  v povodí Dunaja.

https://slovakia.travel/kam-ist/pamiatky-unesco

V informáciách o kultúre, hradoch zámkoch je Gerulata na 131. mieste.  Kalemantia v Iži absentuje.

Filrovaním cez „monumenty a architektúra“    nájdeme Gerulatu  na 42. mieste. Aj tu Kalemantia v Iži nie je zaradená.

https://trip.slovakia.travel/explore?lang=sk&categories=7021bab6-5362-4964-bb2a-f13afe84aa0d,e0b137aa-fa59-4490-9a8c-26020a9daae0,034141c5-728f-48d6-a608-50eff8c046ba,b9796bf8-2483-495b-9cb4-862b4532a85e,56e523d0-42ec-4f67-807a-36fe989761f4&center=17.2160,48.2489&accommodationPersons=2&zoom=8.0&showResults=144

Oblastná organizácia CR  BTB  a Gerulata

Záujemca o pamiatky v Bratislave sa len tak náhodou o  Gerulate nedozvie. Stránka visit Bratislava  popisuje  možnosti návštevy historických pamiatok s textom z ktorého vyplýva, že história Bratislavy začína v 20. storočí….

https://www.visitbratislava.com/sk/co-robit/kultura-a-umenie/muzea-a-galerie/

Pokiaľ to turistu neodradí, tak poctivým rolovaním sa dostane na 49 obrázok s Gerulatou  a kliknutím  automaticky prechádza   na web  múzea Gerulata.

Toto múzeum poskytuje držiteľom Bratislava card bezplatný vstup.  Počas leta  organizujú kreatívne podujatia  pre rodiny s deťmi.

Medializácia Gerulaty je zo strany oblastnej organizácie BTB  je však skromná,  nenápadná.

Možno by bolo treba trochu upratať obsah aj poradie  informácií podľa abecedy a nastaviť filter napr. podľa možnosti „bezplatnej“ návštevy cez Bratislava card.

Oblastná organizácia CR Podunajsko a Kelamantia

Zmienka  o Iži ako obci je na web Podunajska hneď na lište. Ku informáciám o rímskom tábore sa treba preklikať cez pamiatky, kde  z celkového počtu 13 obrázkov sú na 10. a 11. mieste pohľady na priestor Kelamantie a budovu múzea. Preklikom cez obrázok sa záujemca dostáva ku spracovanému textu v jazykových mutáciách, ktorý dokumentujú viaceré fotografie. https://www.visitdanube.eu/sk/pamatihodnosti-3

 

Pamiatka UNESCO je značka

Nielen pre odborníkov a študentov,  ale aj pre bežných návštevníkov bez rozdielu, či ide o domácich, alebo  zahraničných.

Naše „cestovno-ruchárske“  marketingové inštitúcie  si to asi ešte nevšimli.  Oblastné organizácie  nepovažujú za potrebné upozorniť na skutočnosť, že „ich“  rímske pamiatky boli kandidátmi na ocenenie touto značkou. V súčasnosti by sa žiadalo, urobiť z tejto novinky   daných pamiatok  „TOP“ aj s logom UNESCO na celoslovenskej úrovni aj na úrovni oboch oblastných organizácii cestovného ruchu.   Nehovoriac o krátkom niekoľkosekundovom videu na úvod  Veď každá pamiatka zapísaná do zoznamu UNESCO  je  pre destináciu úspech!!!!