O bufetoch počas hokeja

21. mája 2022, ludkanova, Nezaradené

Super, Slovensko vyhralo zápas s Talianskom.  Počas prenosu zaznelo popri športe porovnávanie cien párkov a klobásky na štadiónoch vo Fínsku a na Slovensku . Dokonca aj  rada pre slovenských fanúšikov,  aby sa najedli vonku, resp. zjedli hotové  jedlo z domu.

Verím, že sú  ceny v bufetoch vyššie, ale to nie je chyba Fínov,  je to chyba  ekonomickej  úrovne príjmov  našich bežných ľudí na Slovensku.

Pre porovnanie, hodnota  hodinovej práce v SR je 12,5 EUR, vo Fínsku 34,0 EUR, priemerná mesačná mzda vo Fínsku  3217 EUR a na Slovensku 793 EUR. *

Pred tridsiatimi rokmi

Dúfajme, že sa nedostaneme do situácie, ktorú si pamätajú pamätníci po roku 1990.  Zhodou okolností v  Benátkach, ktoré sa stali jednou z prvých najnavštevovanejších destinácií po otvorení hraníc.  Ľudia cestovali v noci autobusom,  doobeda na námestí sv. Marka si otvorili svoje balíčky z domu a ešte s radosťou kŕmili  našim chlebíkom, či fašírkami  aj miestne holuby.  Benátčania boli nešťastní. Dôvodom boli   minimálne tržby  v reštauráciách a ešte  starosti s agresívnym trusom od nakŕmených holubov, ktorý ničil pamiatky.

Táto úsmevná spomienka však dokumentovala ekonomickú situáciu našich ľudí  pred tridsiatimi rokmi……..

*Zdroj údajov:

https://ec.europa.eu/eurostat/statisticsexplained/index.php?title=Archive:Mzdy_a_n%C3%A1klady_pr%C3%A1ce/sk&oldid=494307