Vezmeme si príklad z Nemecka?

1. júna 2022, ludkanova, Nezaradené

Cestovanie na  celom území za 9 EUR  počas celého  mesiaca bez obmedzenia

Nový program podpory cestovania hromadnou  regionálnou dopravou  v Nemecku umožní cestovať za  cenu 9 EUR/ osoba  počas  celého 1 mesiaca na území celej krajiny.  Cestovný lístok je platný vo  všetkých regionálnych  a mestských  dopravných  prostriedkoch či spojoch vrátane metra. Cestovanie regionálnymi vlakmi je časovo dlhšie, ale umožní obyvateľom Nemecka aj turistom  bez rozdielu, spoznať celé Nemecko v týchto cenovo mimoriadne výhodných podmienkach.

Trojaký úžitok

Nemecká spolková  vláda podporila program, ktorý je súčasťou celého balíka energetickej pomoci  sumou 2,5 mld. EUR. Cestujúci budú môcť cenovo výhodné presuny hromadnou dopravou využívať počas letných mesiacov  od 01. júna 2022 do konca augusta 2022. Návrh  prešiel procesom  prijatia vo forme zákona 20. mája 2022 a od  dnešného dňa 01. júna 2022  je už uvedený do každodenného života v praxi.

Cieľom ponuky je odbremeniť cestujúcich  z dôvodu   vysokých cien energií,   povzbudiť ľudí, aby prestúpili na autobusy a vlaky, aby ochránili klímu. Podľa prieskumu je predpoklad, že 67% Nemcov sa presunie zo svojich automobilov do regionálnych  verejných dopravných prostriedkov práve počas výletov, cestovania. Zvýšený nápor na nákup cestovných lístkov na web regionálnych spoločností verejnej dopravy  aj nemeckých železníc sa očakáva pred víkendami zo strany domácich aj zahraničných turistov.

Spracované podľa:

https://news.itb.com/topics/transport/germany-9-euro-public-transport/

01.06.2022