V Prahe aj v Budapešti to išlo v Bratislave nie

7. júna 2022, ludkanova, Nezaradené

Veľké budovy alebo komplexy  určené pre kultúru a  vedomosti   sú  možno v našom ponímaní megalománske, zbytočné, málo efektívne. Stačí si zájsť ku susedom a tam vnímajú tieto budovy predsa len inak.

Praha

Kongresové centrum Praha je dominantou mesta. Pôvodná budova („Palác kultury“  postavený v r. 1981) bola rekonštruovaná a rozšírená   v rokoch 1998 – 2000.  Pražania nezmenili  kultúrny a kongresový  účel budovy  a architektonicky zachovali aj nádherný výhľad na panorámu mesta. Novú možnosť kongresového centra využil Medzinárodný menový fond aj Svetová banka na zasadnutia v r. 2020. Pražské kongresové centrum sa zaradilo  medzi významné európske kongresové centrá. Kapacita priestorov umožňuje organizovať kongresy pre 9300 účastníkov vo viac ako 50-tich sálach rôznych veľkostí. Najväčšia kongresová sála pojme   2 764 účastníkov.

https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/26/kongresove-centrum-praha

Program dokumentuje  obsadenosť priestorov aj keď v marci tohto roka   prevádzkovatelia budovy pomohli  preklenúť problémy s ubytovaním ukrajinských utečencov a zrušili pripravený významný medzinárodný kongres. Efektívnosť tohto komplexu predurčujú kongresové podujatia, ktoré  sa  prelínajú s kultúrnymi predstaveniami a výstavami.  Prezenčnú návštevu  možno kombinovať s hybridnými alebo virtuálnymi podujatiami.  Podľa programu bude ešte 28.06. medzinárodný kongres, aj keď kongresy sú bežné hlavne mimo letného obdobia.

 

Budapešť

Müpa v Budapešti spája rôzne odvetvia umenia: priestor pre klasickú, súčasnú, ľahkú, jazz a world music, operu, nový cirkus, tanec. , literatúru a film. Budovu postavili v r. 2005 s cieľom poskytovať kvalitné kultúrne podujatia širokému a veľmi rôznorodému publiku vyššie uvedených žánrov. Základnou úlohou inštitúcie – pri rešpektovaní maďarských a európskych umeleckých tradícií – je prezentovať a sprístupňovať nové smery a trendy, vytvárať zážitok na vysokej úrovni, prijateľný pre labužníkov aj širokú verejnosť.  Mladých oslovujú kultúrne  podujatia majú  ktoré majú inovatívny kreatívny interaktívny  charakter. Najnovšie technológie v tejto budove garantujú záujem umelcov z celého sveta vystúpiť na pódiách Müpa-y

Budova  získala „FIABCI Prix d’Excellence 2006“, Oscara v architektúre a realitnom developmente, v takzvanej „špecializovanej“ kategórii, ktorá zahŕňa stavby, s ponukou služieb pre širokú verejnosť, verejné  aj vzdelávacie inštitúcie, knižnice, letiská a pod. Diváci privítali tento kultúrny komplex, udelením  Ceny divákov FIABCI.

https://www.mupa.hu/rolunk/a-mupa

 

 

Bratislava

Kompozícia komplexu Istropolis (Domu odborov, átriového domu techniky, výskumného ústavu s labratóriami, technickou knižnicou pre verejnosť,  kongresovou sálou s kapacitou 1280 miest a ďalšími troma sálami, výstavnými priestormi a gastro prevádzkami)  bola základom pre vybudovanie priestorovo minimalizovaného  areálu na mieste centrálneho trhoviska (1981).  Pokiaľ prvých dvadsať rokov išlo o funkčný objekt, v novom miléniu objekt živoril bez záujmu vtedajšieho vlastníka.  V r. 2017  rozhodla mestská časť Nové mesto o predaji do vlastníctva developera, V priebehu rokov 2018 a 2019 prebehla urbanisticko-architektonická súťaž.

Podľa medializovaných informácií a finálneho návrhu z roku 2020 vyplývalo, že pôvodne avizovaná prestavba areálu Domu odborov Istropolis na polyfunkčné komerčno-spoločenské centrum s bývaním, kanceláriami, obchodmi, hotelom a kultúrnou sálou  nebude prestavbou, ale totálnou demoláciou pôvodnej budovy. Čiže ide o výstavbu nového komplexu. Demolácia už pokračuje, populistické tvrdenia o využití  malého množstva mramoru pre konkrétne škôlky, alebo školy  len zastierajú fakt demolácie.

Argumentácia a plány   developera

Podľa vyjadrenia developera:   „Istropolis sa ukázal ako neekonomický a neschopný transformácie na súčasné požiadavky a podmienky“   sa  rozhodol Istropolis odstrániť a nahradiť novými budovami.

https://www.yimba.sk/novy-istropolis/immocap-ma-buracie-povolenie-na-istropolis-prve-prace-sa-maju-spustit-uz-v-najblizsich-dnoch

Dodnes nie je verejnosti  jasné, čo sa postaví, do akej miery bude nový komplex  plniť funkciu kultúrneho a vedomostného centra pre verejnosť.  Podľa návrhu developera z roku 2020 pôjde o náhradu Istropolisu  „mestotvornou zástavbou centralitného charakteru“. Už z tejto charakteristiky je zrejmé, že kultúra a verejné záujmy obyvateľov mesta nebudú na prvom mieste. Namiesto pôvodného kongresovo-administratívneho komplexu tu chce totiž vybudovať intenzívnu mestskú štruktúru s kanceláriami, bývaním, službami, kultúrou a verejnými priestormi.

https://www.yimba.sk/novy-istropolis/immocap-ma-buracie-povolenie-na-istropolis-prve-prace-sa-maju-spustit-uz-v-najblizsich-dnoch

 

Keď rozhoduje samospráva o predaji majetku

V Bratislave to nie je nový jav, čo samospráva predáva budovy, ktoré slúžili kultúre a verejnosti. Činovníci predávajú možno aj bez znalosti a istoty, aká náhrada bude v budúcnosti. V Bratislave to dokumentujú to skúsenosti s Parkom  kultúry a oddychu bez náhrady, teraz Istropolis. Príkladom je aj objekt iného charakteru –  prestavba resp.  výstavba novej autobusovej stanice, ktorá nemá ani len poriadne zázemie čakární. Maximálna plocha je venovaná obchodom.

 

Samospráva Nové Mesto  rozhodlo,  developer využíva chyby samosprávy pri predaji a koná komerčne

Ide o prejav   minimálneho záujmu samosprávy  v procese predaja dosiahnuť záväzok developera vhodný pre mesto a jeho obyvateľov.  Možno predpokladať, že aj v prípade Istropolisu pôjde v prvom rade o výstavbu bytových a kancelárskych priestorov a samozrejme  shopping centra.  O kultúrnych, prípadne kongresových priestoroch  sa síce verbálne hovorí, ale žiadne čísla a konkretizácia týchto priestorov nie sú  verejnosti známe.  Dokumentujú to aj čísla, ktoré prezentuje developer na svojich stránkach:

počet bytov a apartmánov 262

plošná výmera kancelárií 33.000

výmera retailu (obchodná sieť) 10.000

parkovacie miesta: (podzemné, nadzemné) 1.700

https://www.yimba.sk/novy-istropolis

Kultúrne priestory ??????

Klubové priestory ??????

Kongresové priestory ??????