Založ si blog

Nastal deň D

 

 

 

Iztuzu,   7 km dlhá piesočnatá pláž lemovaná zelenými kopcami ponúka prekrásnu scenériu. Perfektné kúpanie. Ľudia ju volajú pláž korytnačiek.  Typická pláž, na ktorú prichádzajú klásť vajíčka známe korytnačky Caretta. Tzv. zelené  dosahujú dĺžku cca 100 cm  a  do dĺžky  90 cm narastú štíhlejšie tzv. dlhonosé. Delta rieky Dalyan ponúka dopravné prepojenie so Stredozemným morom. Turci využili možnosti a vytvorili  zážitok. V mestečku v prístave očakáva turistov  vyše 250 romantických lodičiek.  Turisti sa plavia  až priamo na pláž Iztuzu. Najväčšou  atrakciou  je pohľad na zablúdenú korytnačku počas plavby v rieke. A tu je problém.  Menej ostražité korytnačky sa zamotajú do vrtule lode. Výsledkom je odseknutá plutva, alebo iné zranenie.

Z tohto dôvodu bolo na pláži Iztuzu zriadené centrum. Dobrovoľníci sa starajú o  odchytené zranené korytnačky a snažia sa ich opäť pripraviť na život v mori.  Prvý krát som navštívila toto centrum v apríli.  Študent z univerzity Pamukale  vysvetľoval turistom, že korytnačky tu vo veľkých nádržiach opatrujú niekoľko mesiacov.

Koncom augusta nastal deň D.  Niekoľko minút po západe slnka sa z  privezených nádrží na  piesočnatej pláži rozvážne  posúvali   korytnačky smerom ku vode.   Štyri korytnačky boli pripravené na opätovný život v mori. S upevnenými anténkami na pancieri vplávali do vĺn mora.  Štyri plavkyne dobrovoľníčky ich sprevádzali len niekoľko desiatok metrov.  Viac nebolo treba, korytnačky si  svoj nový život v mori zjavne hneď užívali.

Tieto momenty boli skutočným zážitkom. Potlesk a radosť boli  odmenou pre všetkých, ktorí sa o  korytnačky niekoľko mesiacov starali.  Finančná podpora rôznych spoločností a cestovných kancelárií je zaujímavá a určite prospešná aj pre  ďalšie dobrovoľnícke a výskumné aktivity centra.  Len jedno mi nie je jasné, prečo sponzori riešia až následky. Nebolo by vhodnejšie, keby tie spoločnosti, ktoré dosť okázalo proklamujú svoju „ pomoc“,  finančne podporili  nákup a montáž kovových košíkových krytov na vrtule lodičiek?

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.