Založ si blog

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia.

Pani moderátorka čítala  informácie  rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto informácie čerpala.

No a tak z   éteru sme si vypočuli:

  1. a) v zahraničí treba platiť naviac poplatok za ubytovanie 4-8 EUR na noc/osoba priamo po príchode do hotela  – nepresná zavádzajúca informácia

Áno, pravidlo  lokálnych poplatkov za ubytovanie platí aj na Slovensku, u nás sa to nazýva miestna daň za ubytovanie.  Výška poplatku v SR aj v zahraničí závisí od lokality, kde sa hotel nachádza.  Ak  osoba cestuje individuálne (samostatne) a vybavovala si ubytovanie napr. telefonicky,  v SR  aj  v zahraničí,   skutočne v penziónoch, ubytovniach  aj v hoteli,  musí priamo v ubytovacom zariadení  zaplatiť tento poplatok.

On-line platformy v prevažnej väčšine ponuky informujú,   že  poplatok je zahrnutý v cene  (zahŕňa dane a poplatky , included tax and fees)  a cestovateľ už nemá povinnosť platiť  priamo na mieste tento poplatok zvlášť.   V niektorých prípadoch,  ak  poplatok nie je zahrnutý v cene za ubytovanie, tak on-line platforma  na túto skutočnosť  upozorňuje.

Pokiaľ ide o účastníka zájazdu (vopred pripraveného balíka služieb zo strany cestovnej kancelárie), tak miestne poplatky za ubytovanie  sú spravidla zahrnuté do ceny zájazdu a povinnosť  danej  platby na mieste už nie je.

  1. b) Iný druh poplatku je tzv. „kaucia“

Požiadavka na úhradu poplatku tzv. kaucie je  najčastejšie vo vybraných krajinách  v rámci  ubytovania v apartmánoch. Ide o poplatok, ktorý ubytovacie zariadenie  – v prípade úmyselne spôsobenej  škody zo strany zákazníka –   využije na úhradu nákladov spojených s opravou poškodeného alebo zničeného zariadenia.  Ak  ubytovanie prebehlo bez problémov, ubytovacie zariadenie pri odchode ubytovanej osoby vracia „kauciu“ späť. Tento poplatok vyžadujú napr. (vo vysielaní spomínanom Taliansku)  ale aj Grécku a iných krajinách  pri poskytovaní ubytovania v apartmánoch.  V Českej republike zaviedli poplatok kaucie  v hoteloch pokiaľ sa jedná o skupiny  mládeže.

Ak ide o účastníkov zájazdu,  cestovná kancelária upozorňuje na danú povinnosť a pre zákazníka to nie je prekvapenie.

 

     2.  pri ceste do turistických destinácií v zahraničí treba platiť vízový poplatok – nepresné informácie

Áno, vo vybraných krajinách, s ktorými SR nemá zmluvu o bezvízovom styku. Pani moderátorka spomínala Turecko,  do ktorého údajne  je povinnosť platiť  za víza.  Zavádzajúca  informácia, do tejto krajiny cestujú občania s pasom Slovenskej republiky na turistický  pobyt do 30 dní bez povinnosti platiť víza už niekoľko rokov.  Konkrétne štáty,   do ktorých je potrebné mať  vopred vybavené vízum, alebo do ktorých je  možné vízum zakúpiť ešte pred pasovou kontrolou priamo na letisku či inom hraničnom prechode   je k dispozícii na web:   https://www.mzv.sk/web/sk/cestovanie, kde je možné  kliknúť si konkrétny štát, do ktorého osoba cestuje. Tam v rámci „podmienky cestovania“  je uvedená presná informácia, či treba víza resp. za akých podmienok sú k dispozícii turistické  víza (platené, bezplatné).

 

      Záverom:

Z uvedeného plynie poučenie, že na informácie daného média nie je spoľahnutie. Ponúka informácie neoverené, chaoticky pozbierané, nespracované.  Škoda pre poslucháča a škoda  aj vysielacieho času danej  rozhlasovej  stanice.

 

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Pani prezidentka a Spišský hrad

29.03.2023

Dnes, v rozhovore pre Slovenský rozhlas, pani prezidentka hovorila milé (aj pravdivé) slová o výnimočnosti Spišského hradu. Išlo o návštevu v súvislosti s prezentáciou tejto lokality prezidentovi Estónska. V rozhovore ďalej oznámila, že na Spišskom hrade sa uskutoční výberové konanie. To znamená, že ide o personálne zmeny vo vedení Spišského hradu? Alebo [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.