Založ si blog

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

Všetci poznáme marketingové balíčky  3 v jednom.  V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu)  je to však naopak.  Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili  tri výstavy do komplexu  areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru.

Je otázka, či ide o postcovidový dôsledok, alebo významnú rolu zohrávajú aj iné faktory (cena prenájmu priestorov,  akvizícia, komunikácia s potenciálnymi vystavovateľmi, digitalizácia v cestovnom ruchu  a pod.) On-line veľtrhy sa síce v ostatnom období  vo svete veľmi neosvedčili, ale v bratislavskom prípade  aj  veľtrh naživo bol tak trošku smutný.   Autosalón bol len doplnkom a je otázka, či splnil účel.

GASTRO DANUBIUS malo najväčší záber, ale v porovnaní s minulosťou išlo len o minimálny počet vystavovateľov. Potešil jeden z najväčších stánkov, ktorý prezentoval „Všetko dobré zo Slovenska a Značku kvality,  hlavne v sortimente mliečnych produktov.    Vo väčšine stánkov priamo na mieste vystavovatelia svoje produkty predávali a tak sa natíska otázka, či ide o veľtrh, výstavu alebo predajný jarmok.  Ponuku jedla miesto obeda na konci haly D  tvorili polievky a opekané prasiatko. Stoličky však   skôr odpudzovali. Zrejme neboli dostatočne vyčistené alebo aspoň povysávané.

Gastro Danubius   už vopred avizovalo  sprievodný program t.j. viacero súťaží kuchárov aj cukrárov.  Aspoň žiaci stredných hotelových škôl mali možnosť získať nové skúsenosti, prezentovať svoje zručnosti a prípadne získať ocenenie.

ITF SLOVAKIATOUR   mal skromné medzinárodné zastúpenie z Chorvátska, Maroka, Rakúska. Cestovný ruch zachraňovali Česká centrála cestovního ruchu, viaceré české a moravské destinácie. Možno ich bolo viac ako vystavovateľov zo Slovenska.   Pocit veľtrhu získal návštevník pri  expozícii Nitrianskeho kraja. Stánok pod heslom „Objavuj“ upútal hneď  pri prvom pohľade.   Informácia že Nitrančania  získali ocenenie za najlepší stánok výstavy  potešila, stánok mal skutočne parametre veľtržnej prezentácie na medzinárodnej úrovni.

Slovakia Travel – reprezentant a marketingová agentúra  cestovného ruchu  Slovenska, vítala návštevníkov hneď pri vchode do  výstavného priestoru o cestovnom ruchu.  Vo štvrtok zorganizovali aj tlačovú konferenciu, ale v piatok  po 12.15 hod. už štátni úradníci chýbali.  Prítomnosť aspoň jedného človeka  v expozícii  zachraňovala jediná hosteska. Naopak v stánku  Prešovského kraja bolo živo.  Zástupcovia krajskej organizácie CR mali stále dostatok návštevníkov, ktorí očakávali informácie.  Košičania tiež pracovali a neriešili oddychový víkend, železnice Slovenskej republiky prejavovali  záujem o ekologicky zmýšľajúcu klientelu a prezentovali sa  pod heslom „Ideme vlakom s Ekodopravou“.

 

ZÁVEROM:

Atmosféra na trojbalíčku  podujatia bola pokojná, nikto sa nemusel tlačiť, žiadne tančeky,  žiadna hrmotná hudba alebo rušivé momenty a možno žiadne obchodné rozhovory.   Škoda značky a veľtrhu, ktorý bol v minulosti  zaujímavý pre vystavovateľov, odborníkov aj bežných návštevníkov.  Ale to je už asi fakt minulosť. ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Pani prezidentka a Spišský hrad

29.03.2023

Dnes, v rozhovore pre Slovenský rozhlas, pani prezidentka hovorila milé (aj pravdivé) slová o výnimočnosti Spišského hradu. Išlo o návštevu v súvislosti s prezentáciou tejto lokality prezidentovi Estónska. V rozhovore ďalej oznámila, že na Spišskom hrade sa uskutoční výberové konanie. To znamená, že ide o personálne zmeny vo vedení Spišského hradu? Alebo [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.