Založ si blog

Azorské ostrovy 2

 

Na ostrove žije 3x toľko kráv ako ľudí – Açores 2

Večer treba zájsť  na večeru. Morské plody sú výborné a cenovo prístupné. Pokiaľ má človek chuť na jedlo podobné   nášmu, treba zájsť do vidieckych reštaurácií, kde si možno pochutnať na  hovädzom či  bravčovom mäse, pripravenom všetkými možnými spôsobmi.  Hovädzie je z vlastnej produkcie.  Turistickí sprievodcovia  oznamujú informáciu, ktorá znie ako vtip. „ Na ostrove žije 3x toľko kráv ako ľudí“.  Skutočne je to pravda. Pohľad na pásuce  stáda sa odkrýva  hneď za hlavným mestom Ponta Delgada a na území celého ostrova.   Dobytok sa pasie na otvorenom výbehu nielen na São Miguel, ale aj na ďalších ostrovoch.  Nie som odborník na  živočíšnu výrobu, ale určite aj tieto podmienky vplývajú na vysokú kvalitu mlieka  a syrov.  Produkcia  je dokonca už tak vysoká, že ostrovania vyvážajú   mliečne výrobky  na portugalskú pevninu.

Najzápadnejšie pestovaný čaj na svete možno nájsť práve na azorskom ostrove São Muguel.  Samozrejme návšteva čajovej plantáže je aj turistická atrakcia.  Pre nášho človeka je možno ešte viac zaujímavá návšteva ananásovej farmy.  Ananás pestujú v skleníkoch. Plod je menší a celý proces pestovania trvá až dva roky.   Turistický biznis funguje aj tu, v miestnej farmárskej predajni možno kúpiť nielen ananás, ale prakticky všetko, čo má nejakú súvislosť s ostrovom. Ceny dvakrát tak vysoké ako v meste.  Aj  o tom je cestovný ruch. 

Letisko na ostrove São Miguel  dostalo prívlastok Jána Pavla II.,  na základe návštevy tejto  významnej osobnosti.  Názov avizuje, že aj tu, podobne ako na pevnine v Portugalsku, kresťanstvo a katolícka viera má svoju tradíciu a dlhoročné zázemie.  Svedčí o tom aj počet kostolíkov. V každej dedinke sú aspoň dva.  Pre turistov  sú zaujímavé rôzne   procesie a dodržiavanie náboženských  zvyklostí.  Niektorí mladí domáci  ľudia sú  otvorenejší  voľnejšiemu spôsobu života.  Viacerí nepovažujú manželstvo za nutné a  žijú v spoločných domácnostiach bez tohto oficiálneho zväzku.  Podľa  vyjadrenia  Pedra, 35 ročného  muža, jeho rodina vznikla až narodením dieťaťa, ktoré vychovávajú  spolu s partnerkou.  Ich dievčatko  má teraz päť rokov  a všetci traja sú spolu šťastní. Starší ľudia  prejavujú svoju vieru aj na verejnosti. Pravidelne navštevujú svoj  svätý stánok. Počas jazdy  autobusom   sa  popri kostole    príkladne  prežehnajú tak,  ako to bolo  v minulosti bežné aj u nás na vidieku.   Sväté keramikové obrázky na priedomí   boli  typickým  znakom domov z minulého dvadsiateho storočia.

 Ostrovy sú vulkanického pôvodu.  Zemička to dokazuje na každom kroku.  Azda najvýraznejšie na mieste Furnes, ktoré je známe  svojimi žriedlami horúcej termálnej vody s vysokým obsahom síry.  Permanentné výskumy vulkanickej činnosti a možností využitia geotermálnej energie sú  súčasťou života odborníkov na ostrove.  Pre turistov je  známa atrakcia varenia polievky vo veľkých kotloch priamo v horúcich útrobách zeme.  Vo vriacej termálnej vode varia kukuricu. Aj by som si dala, ale tie 50 kilové plastové vrecia, v ktorých kukuricu varili  mi  akosi odobrali chuť. 

Geotermálne stanice  sú samozrejmou súčasťou územia.  Potrubia sa ťahajú po celom ostrove a zásobujú teplom.  Vybudované sú s pomocou podpory európskych fondov.  Trošku zvláštny pocit priamo na území geotermálnej stanice, kde sa pod nohami chveje  zem.

Príroda ostrova je malebná  aj vďaka jazerám, ktoré sú výsledkom tektonických javov.   Jazero Fogo je zaujímavé aj tým, že možno vychutnať panoramatický pohľad z výšky cca 600 metrov nad morom.  Na moje prekvapenie, aj túto atrakciu dokážu domáci hostitelia spojiť s aktívnym zážitkom.  Minibusy s nápisom Van-tour ma spočiatku nezaujali.  Až nad jazerom som pochopila, čo sa skrýva za touto ponukou.  Organizátori vyvezú  turistov  nad jazero, sprievodca povie všeličo zaujímavé. Zlatý  klinec  programu – turisti majú hodinu na to, aby zliezli dolu k jazeru, kde sa možno poprechádzať a pozrieť na vodu zblízka.  Po tomto „zážitku“ nastáva silnejší zážitok,  všetci sa musia opäť  vyštverať  hore na cestu nad jazerom ku svojmu minibusu.  Postarší  Nemci so šťastným úsmevom na tvári a s výrazom víťaza všetkých čias vyliezli hore.  Tak jednoduché…..

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.