Založ si blog

Cestovný ruch a BREXIT

Ranná informácia o výsledkoch referenda vyvoláva rôzne názory o ďalšom vývoji. Je zrejmé, že celý proces nebude bleskový, ako sa dnes zdá. Dopyt v cestovnom ruchu (turisti)  reaguje v krízových situáciách veľmi rýchlo, ale na druhej strane sa cestovný ruch vie aj rýchlo skonsolidovať s novými, často komplikovanými podmienkami.

Študenti, ktorí cestovali  do Veľkej Británie z titulu európskych vzdelávacích projektov určite stihnú dokončiť svoje štúdiá. Otázka je, aký režim otvorenosti a ústretovosti bude v budúcnosti. Jedno je však isté, že aj v súčasnosti si britské univerzity   vyberali  svojich partnerov na určitej  požadovanej  úrovni  a mali záujem o študentov, ktorí boli aj pre hostiteľskú univerzitu prínosom. Takže tento princíp bude určite platiť aj v budúcnosti.

Čo ten typický cestovný ruch?  Turisti z Veľkej Británie sa cítia všade ako doma.   Na svoj cestovný pas so  znakom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska boli vždy hrdí a na svoju libru tiež. Možno očakávať, že obyvatelia Veľkej Británie budú aj po referende cestovať  do destinácií, ktoré budú pre nich zaujímavé a bezpečné.  Nemám pocit, že budú riešiť otázku, či je navštívená krajina v EU, alebo nie.  Iné kritériá sú pre týchto turistov dôležitejšie.    Ak sa pozrieme na štatistiky príjazdov , tak čísla o návštevnosti Slovenka boli doteraz pozitívne:  v r. 2014 navštívilo Slovensko 44 107 turistov zo Spojeného kráľovstva a v r. 2015 o vyše  dvadsaťtisíc ľudí viac. Ich priemerná dĺžka pobytu bola cca 2,2 dňa.  Ak bude libra znižovať svoju hodnotu voči EUR-u vo výraznej miere, tak sa títo turisti  rýchlo preorientujú na krajiny  mimo eurozóny.  Povedzme si úprimne, pre  obyvateľov britských ostrovov   je svet gombička, nemajú problém cestovať  aj na  iné kontinenty.

Cesty našich  občanov do Veľkej Británie budú  do ukončenia celého procesu vystúpenia z EU  pokračovať v štandarde, na ktorý sme zvyknutí v súčasnosti. Ako bude ďalej, to uvidíme.

Významná európska nízkonákladová letecká spoločnosť asi nadšená nie je. Svoju expanziu aj doterajšie úspechy v Európe dosiahla hlavne vďaka trhu strednej a východnej Európy s vysokým počtom  letov do Veľkej Británie.  Nejde o straty, ktoré jej prinesie súčasná  akcia leteniek za nízke ceny. Viac ide o možné zníženie trhu cestujúcich práve zo strednej a východnej Európy.  Veď išlo nielen o turistov. Veľký podiel cestujúcich tvorili práve ľudia, ktorí pracujú vo Veľkej Británii  alebo ľúdí, ktorí cestovali na návštevu k týmto príbuzným a známym. . Lety ktoré spájali krajiny strednej a východnej Európy z ostrovnou krajinou boli preto veľmi populárne a obsadzované.    Podľa neoficiálnych informácií vo Veľkej Británii žije cca 200 tisíc Slovákov. Je otázka, koľkí  z nich použijú letenku len z dôvodu návratu na Slovensko.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.