Založ si blog

Pravidlá lyžovačky na Slovensku – bude menej úrazov?

Lyžovačka je o krásnych zasnežených kopcoch a perfektnom pocite aktívneho pohybu. Cestovné kancelárie vo svojich katalógoch upozorňujú na pravidlá, ktoré je potrebné na svahoch v zahraničných lyžiarskych strediskách dodržiavať. Väčšinu našich lyžiarov zaujíma hlavne informácia o ski pasoch. Info o povinnej výbave, sa týka helmy, možnosti požiť alkohol na svahu a pod.

Nový zákon na Slovensku

Novelizovaný zákon o záchrannej horskej službe (č. 274/2015 Z.z.) prezentuje povinnosti lyžiarov na lyžiarskych tratiach slovenských kopcov. Zákon zakotvuje pravidlá. Tieto často počuje začínajúci lyžiar v rámci lyžiarskeho výcviku. Život však ukazuje, že kvalitný výstroj a lyžiarske umenie akoby znásobovali schopnosť človeka precítiť svoj zážitok. Ale znižujú schopnosť lyžiara vnímať aj ďalších ľudí na svahu. Bezpečnostné pravidlá, ktoré zákon veľmi precízne vymenúva (v §8a ) upozorňujú na povinnosti lyžiara. Tieto možno vyznievajú aj ako pravidlá slušného správania sa na svahu. Nejde o úplnú novinku. Napríklad na Donovaloch zverejňujú tzv. Biely kódex, ktorý vymenúva zákonom stanovené povinnosti.

Povinnosti lyžiara

Ide o povinnosť lyžiara prispôsobiť jazdu povahe a stavu lyžiarskej trate. Vedieť odhadnúť svoje schopnosti. Prispôsobiť sa aj počtu lyžiarov na lyžiarskej trati. To je základné pravidlo. Smer jazdy, zastavenie, či opätovný rozjazd sú založené na princípe pozornosti voči ďalším lyžiarom na svahu. Upevnená helma na hlave každého dieťaťa do 15 rokov. To je nová povinnosť aj v našich lyžiarskych terénoch.

Čo musí urobiť lyžiarske stredisko

Zákon myslí aj na ochranu lyžiara zo strany prevádzkovateľa lyžiarskej trate. Ide hlavne o povinnosť prevádzkovateľa zabezpečiť zjazdnosť a bezpečnosť označenej lyžiarskej trate počas prevádzkového času. Povinnosťou je aj označiť viditeľne lyžiarsku trať a určiť stupeň jej náročnosti.

Zákon máme. Je otázka, či ide o premietnutie už osvedčenej praxe do zákona. To by bola pozitívna správa. Mám však obavu, že ešte stále sú na svahoch ľudia, ktorí uvedené základy slušnosti nedodržujú. Preto sú aj ustanovenia zákona potrebné.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36, aktualizované: 14:55

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.