Založ si blog

Koniec „kazítkam“ ?

Obdobie chrlenia výrobkov a maximálneho nakupovania končí.  To všetci vnímame už z aspektu súčasných ekonomických podmienok. Tie podmieňujú   zvyšovaníe cien tovarov  a znižovanie solventnosti bežného občana. Európska komisia v dokumentoch  o environmentálnej udržateľnosti výrobkov v podstate nepriamo jemne zachádza do  problémov  neželaného konzumerizmu z pohľadu    ochrany spotrebiteľa.

Ochrana spotrebiteľa v podmienkach zelenej transformácie

30.marca  sa EK bude zaoberať „posilnením postavenia spotrebiteľov v podmienkach zelenej transformácie“.  Témou bude  poskytovanie informácií  o opraviteľnosti a boji proti predčasnému  zastaraniu  výrobku. Legislatívny proces  začal  už v roku 2022.  V dokumente prvého draftu boli formulované konkrétne príklady „rýchlej smrti“ výrobkov. V novom texte sú  doplnené ďalšie  formulácie o nedovolených nástrojoch  tzv.  nekalej praktiky pri poskytovaní informácií.  Z pôvodného i doplneného nového návrhu vyplýva cieľ právnej úpravy, ktorá prezentuje  úsilie:

predĺžiť dobu spotreby výrobkov,  vytvoriť možnosti opraviť výrobok, vymeniť pokazený prvok vo výrobku,    možnosť využiť neoriginálne náhradné súčiastky.  Už v pôvodnom návrhu boli nastavené prísne obmedzenia pred zneužívaním  ľúbivých  zavádzajúcich  formulácií o environmentálnej udržateľnosti. Každá formulácia s  tvrdením environmentálnej hodnoty výrobku bude musieť byť dokumentovaná  konkrétnym certifikátom.

Záručné štítky

Návrh  tzv. záručných štítkov  poskytuje výrobcovi možnosť, aby  popri zákonom stanovenej záručnej doby  prezentoval aj ďalšie dobrovoľné bezplatné predĺženie záruky.  Podľa navrhovateľa by záručné štítky umožnili výrobcom poukázať na kvalitu a trvanlivosť svojich výrobkov a v podstate garanciu predĺženej možnosti používať výrobok. Táto možnosť síce existuje aj teraz, ale výrobcovia podmieňujú predĺženú dobu záruky rôznymi poplatkami alebo dokonca špeciálnym poistením.

A čo ceny?

Z uvedeného vyplýva, že ide o tlak na výrobcov.  Tí  momentálne riešia zvýšené náklady za nákup energií presúvaním ťarchy na zákazníka, čiže  zvýšením cien svojich produktov. Malé a stredné podniky, ktoré nezvládajú tento tlak, zatvárajú svoje prevádzky. Preto len dúfajme, že reakcia výrobcov na posilnenie postavenia spotrebiteľov v podmienkach zelenej transformácie  nebude znamenať zvyšovanie cien  za  tzv.  „zvýšenú kvalitu“. V  rámci tohto problému totiž zatiaľ žiadna ochrana spotrebiteľa nie je.

Zdroj spracovania:

https://epthinktank.eu/2022/06/17/empowering-consumers-for-the-green-transition-eu-legislation-in-progress/

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2022/733543/EPRS_BRI(2022)733543_EN.pdf

 

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.