Založ si blog

Budú hotely zvyšovať ceny?

Počas  tlačovej konferencie   Zväzu cestovného ruchu  prezident  Martin Harbuľák konštatoval,  že v cestovnom  ruchu  hrozí stagnácia a strata konkurencieschopnosti so susednými krajinami.  Toto tvrdenie  odôvodnil  aj  novou právnou  úpravou, ktorá sa týka novelizovaných ustanovení Zákonníka práce  a  Zákona o dani  z príjmov.

Príplatky v súlade so  Zákonníkom práce

Zväz cestovného ruchu zdôraznil, že  podniky  v cestovnom ruchu poskytujú služby   počas celého roka bez rozdielu sviatkov alebo víkendov.   V zmysle  novej právnej úpravy Zákonníka práce ide o zvýšenie príplatkov za nočnú prácu vo výške 50% z minimálnej hodinovej mzdy a prácu cez víkend a sviatok o príplatok vo výške 100 % z minimálnej hodinovej mzdy. Podľa prepočtov hoteliérov sa výrazne zvýši náročnosť mzdových nákladov z pôvodných 40 % z vytvorených výnosov o cca 30% naviac.  Ďalší tlak na ekonomiku hotelov a reštaurácií predpokladajú zo zvýšenia cien od dodávateľov tovarov a služieb, ktorí tiež budú musieť zakalkulovať    zvýšenie nákladov na mzdy počas víkendov, sviatkov a práce v nočných hodinách do svojich cien.

Katastrofický scenár  podľa predstaviteľov Zväzu cestovného ruchu predpokladá zatvorenie malých reštaurácií počas  dní, kedy je v zmysle zákona povinnosť vyplácať zvýšené mzdy.

V záujme skvalitnenia služieb je  zvýšenie mzdového ohodnotenia pracovníkov v službách hotelov a reštaurácií  určite vítané.   Čiastočne  by  pomohlo stabilizovať schopných kvalitných profesionálov.   V stravovacích a ubytovacích službách pôsobí cca 90 % malých a stredných podnikov. Je otázka do akej miery sú schopné sa vysporiadať s predpísaným zvyšovaním miezd.  V ostatnom období boli vytvorili zlepšené mzdové podmienky pre svojich pracovníkov  v priemere len  o + 9%.

Tzv. zrážková daň za digitálne platformy

Ďalší výrazný problém hoteliéri vnímajú z dôvodu zavedenia tzv. zrážkovej dane digitálnych platforiem.  Novela právnej úpravy dane z príjmu  mala na mysli zdanenie zahraničných resp. globálnych hráčov na digitálnom trhu. Úmysel iniciatívy ministerstva financií bol „zabrániť odlivu ziskov mimo Slovenska“. Podmienkou, aby sa tak stalo  je existencia „prevádzkárne“  digitálnej platformy v SR. V prípade, že zahraničná  spoločnosť prevádzkáreň na území SR  nemá zriadenú, uplatní sa režim takzvanej zrážkovej dane. To znamená, že z poplatku, ktorý slovenský podnikateľ odvedie zahraničnej spoločnosti za používanie jej digitálnej platformy, bude mu  zrazená 19-percentná alebo 35-percentná zrážková daň v závislosti od sídla skutočného príjemcu platby.

V prípade on-line rezervácií a predaja  ubytovacích služieb   je bežné, že títo  (často globálni)  hráči nemajú  prevádzkáreň  na Slovensku. Daňová povinnosť  sa  prenáša na  slovenský podnik,  v  prípade ubytovacích služieb, na hotely.  On-line je v súčasnosti základný nástroj rezervácie a predaja.  Zahraničné digitálne platformy  prenášajú zákonom stanovenú povinnosť tzv. zrážkovej dane  na hotely. Pre istotu to riešia aj  dodatkom  ku zmluve, že daňové  alebo iné poplatky  stanovené právom danej krajiny  nepreberá na seba digitálna platforma, ale stávajú  sa povinnosťou hotela.   V prípade odmietnutia môže nastať vypnutie hotela zo systému. To si žiaden hotel, ktorý využíva služby on-line rezervácie a predaja v súčasnosti nemôže dovoliť.

Dobré aj zlé

Podľa vyjadrenia predstaviteľov Zväzu  cestovného ruchu hotely si uvedomujú  pozitívne kroky na podporu cestovného ruchu, ktoré sa premietli v podpore financovania  lyžiarskych  pobytov pre žiakov a škôl v prírode v ubytovacích zariadeniach na Slovensku.  Predbežné analýzy im však napovedajú, že tieto  pozitíva z minulého obdobia prekryjú negatíva, ktoré vyplynú z uvedených  nových právnych povinností.

Hotely momentálne  nevidia iné riešenie, ako zvýšenie cien pre konečného zákazníka. Tu sa začína reťazec negatívnych dôsledkov.  Možno predpokladať, že dopyt nebude ochotný akceptovať zvýšené ceny, čo v konečnom dôsledku môže spôsobiť zníženie záujmu, zníženie predaja, zníženie tržieb a tlak na zníženie zamestnanosti.  Alebo hotely nájdu iné riešenie?  Naznačujú potrebu znížiť daň z pridanej hodnoty. To je však opäť parketa ministerstva financií.

(Foto autorka)

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.