Založ si blog

Pomôžu kúpele zabezpečiť dlhší „zdravý“ život našich ľudí?

Kúpeľníctvo, fenomén, na ktorý sa spoliehajú všetky  lokality s termálnymi prameňmi, bahnom, či výbornými klimatickými podmienkami.  Veľa sa hovorí  o regeneračnej, rekreačnej a liečebnej funkcii kúpeľov.  Aká je realita? Situáciu v kúpeľníctve komentovali  odborníci z  Českej republiky,  Maďarska, Poľska a domáceho Slovenska  v Piešťanoch.    Prezentovali údaje, ukazovateľ  kvality zdravia  „healthy life year“, ktorý  vyjadruje,  do akej výšky veku žijú ľudia  relatívne kvalitný život bez výrazných zdravotných ťažkostí.

Občania SR si vybojovali nelichotivé posledné miesto v porovnaní s našimi susedmi.  Bez výrazných zdravotných problémov  žijeme len do veku 53,7 roka. Naši českí susedia si vylepšili svoj život až do  veku 64 rokov, Maďari do 60 tich rokov života.

Regeneračná a rekreačná funkcia  by sa mala premietnuť do tzv.  primárnej prevencie. Podľa vyjadrenia MUDr. Janky Zálešákovej, prezidentky Asociácie slovenských kúpeľov, umožní primárna prevencia  predĺžiť život bez zdravotných ťažkostí  až o dva roky.

Ako dosiahnuť tento cieľ?

Maďarskí a poľskí odborníci zdôrazňovali možnosti finančnej podpory kúpeľníctva prostredníctvom kúpeľného poplatku. Tejto  zaplatí každý hosť v kúpeľoch a štát prispeje   adekvátnou sumou  nastavenou v určitom koeficiente  podľa  výšky vybraného kúpeľného poplatku.  Kúpeľný poplatok (v minulosti existoval aj na území Slovenska) je významný preto, že  peniaze sa vracajú do rozpočtu mesta a ich využitie  musí smerovať zásadne pre potreby  rozvoja kúpeľov.  Snaha o opätovné zavedenie kúpeľného poplatku   na Slovensku je podľa môjho názoru málo reálna.  Slovensko nabehlo na  model podpory rozvoja cestovného ruchu prostredníctvom výšky vybranej dane z ubytovania. Tento ukazovateľ tvorí jedno z kritérií na stanovenie výšky podpory činnosti oblastných  organizácií cestovného ruchu, v ktorých  by mali  participovať v pozícii členov  aj kúpeľné  podniky  a kúpeľné mestá.

Ďalšia možnosť sa javí prostredníctvom príspevku zdravotnej poisťovne. Skúsenosti s tzv. edukatívnymi pobytmi pre zdravotne rizikové skupiny obyvateľstva z Islandu, Maďarska, či Rakúska potvrdzujú správnu cestu.

Nemecký model financovania  hovorí o podpore primárnej prevencie zdravia v kúpeľoch  s finančnou podporou sociálnej poisťovne.  Možno stojí na zváženie a ekonomickú analýzu tento prístup aj u nás.  Slovenská sociálna poisťovňa by mohla opätovne pôsobiť aj v pozícii pomoci  s cieľom preventívne  zlepšiť kvalitu zdravia slovenského obyvateľstva.  Jej precízny postoj ku výberu sociálneho poistenia  od občanov SR by sa mohol osvedčiť a premietnuť  aj v precíznom postoji podpory zdravia týchto občanov.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.