Založ si blog

Dovolenka počas ramadánu

Dnes začína ramadán, mesiac pôstu ľudí  s moslimským vierovyznaním.   Z najbližšie položených destinácií  letnej dovolenky  našich turistov,  t.j. v Egypte,  Tunise aj Maroku   sa prejavuje religiozita aj u pracovníkov v cestovnom ruchu.  V niektorých situáciách  mimo hotela, organizátori korigujú program. Ide  hlavne o čas dňa  po  západe slnka, kedy  si všetci  vychutnávajú   očakávanú bohatú  večeru.

Turecku, ľudia,  ktorí priamo pôsobia  v službách cestovného ruchu sa snažia, aby  ani  obdobie  ramadánu nemalo vplyv na spokojnosť turistov. Počas letnej sezóny prichádzajú do  prímorských turistických oblastí  Kušadasi, Bodrum, Marmaris,  Kemer, či tureckej riviéry  v oblasti  Antályie  turisti, ale aj vysoký počet ľudí z celého Turecka, ktorí získavajú svoje pracovné možnosti práve v službách cestovného ruchu. Svoju prácu si vážia a a uvedomujú si, že im prináša živobytie aj úžitok. Sú radi, že turisti prišli a sú ochotní utrácať.  V rekreačných rezortoch i na verejných plážach  je samozrejmé, že všetky kulinárske zvyklosti pokračujú aj v tomto období.  V hoteloch all inclusive má hosť k dispozícii tak ako vždy: raňajky, doobedňajšie občerstvenie, obed, poobedňajšie zákusky a rýchle občerstvenie, večera  aj  nočné jedlo.     Značkové fast foody  i typické „kebab“ fungujú bežne ako všade vo svete.  Mimo hotelových rezortov, v bežných reštauráciách pre domácich, je počas dňa tichšie, alebo sú zatvorené. Ožívajú v podvečer. Občerstvenie ( nápoje a rýchlo pripravené jedlá)   sú k dispozícii  všade  počas celého dňa.   Na plážach, bez  rozdielu, či sa jedná o hotelové alebo verejné pláže, ponúkajú občerstvenie   až do posledného momentu, kedy má hosť záujem.

Vodiči autobusov si riešia svoje náboženské presvedčenie podľa svojho zváženia.  Viacerí si uvedomujú,  že bez jedla by neboli schopní pracovať počas  dňa aj v noci.  Veď  zabezpečujú  transfery  z letiska do hotelov a vozia klientov počas výletov po celom  území Turecka.   Ako hovorí  jeden z vodičov pán  Metin,  treba sa o rodinu postarať  a zarobiť peniažky… Tí  vodiči,  ktorí ramadán  dodržiavajú,  nezaťažujú  turistov s ich špecifickými zvyklosťami.  Podobne zmýšľajú a konajú aj   kapitáni na výletných lodičkách, či turistickí sprievodcovia.

Snažia sa, aby turisti  boli spokojní bez rozdielu, či ramadán je alebo nie.

Keď sú informácie o cestovaní len poskladané slová bez pravdivého obsahu

02.07.2023

V dnešnom vysielaní Metropolitného rádia o 9,35 som si vypočula zmes informácií čo všetko bude platiť turista po príchode do zahraničia. Pani moderátorka čítala informácie rýchlo ale dosť neisto. Bolo zrejmé, že ani ona sama si nebola istá, či číta informácie pre individuálne cestujúceho alebo účastníka zájazdu. Neuvádzala ani prameň, z ktorého tieto [...]

Trojbalíček bez efektu, ITF Slovakiatour – labutia pieseň?

24.04.2023

Všetci poznáme marketingové balíčky 3 v jednom. V prípade ITF Slovakiatour (v minulosti veľtrhu cestovného ruchu) je to však naopak. Tento rok bol cestovný ruch len jednou minimálnou tretinkou celého podujatia. V bratislavskej Inchebe sa zmestili tri výstavy do komplexu areálu aj to ešte s veľkou časťou nevyužitého priestoru. Je otázka, či ide o postcovidový [...]

Nový down-town v Bratislave vyvára sociálnu priepasť

12.04.2023

Metropolitný inštitút Bratislava v rámci seriálu „Plánujeme Bratislavu“ zorganizoval podujatie s troma architektmi na tému: Ako vytvoriť obľúbenú ulicu. Pozvanie do diskusie prijal česko-japonský architekt, publicista a pedagóg Osamu Okamura, spoločne s architektkou Natáliou Puschmannovou zo Sekcie tvorby mestských priestorov MIB a architektom a riaditeľom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.